Actualitate

Suspiciuni de peste porcina africana la a doua cea mai mare ferma din Europa

Suspiciuni de peste porcina africana la a doua cea mai mare ferma din Europa

A doua fermă crescătoare de suine ca mărime din Europa, SC Tebu Consult, din zona comunei Gropeni, unde există peste 135.000 de porci, este suspectă că ar fi contaminată cu virusul pestei porcine africane, după cum a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, directorul DSVSA Brăila, Gicu Drăgan.

Avem suspiciune de pestă porcină africană la Tebu Consult, a doua fermă ca mărime din Europa, unde sunt 135.000 – 140.000 de capete, în trei ferme. Am trimis în cursul dimineţii probele la laboratorul naţional de referinţă şi aşteptăm rezultatele. La testul din laboratorul nostru rezultatul a ieșit pozitiv. În judeţul Brăila, avem deja confirmat virusul în alte trei ferme de porci, una la Tichilești, la Romsoci SRL și două în zona comunei Berteștii de Jos, la II Ene Larisa și Prichindesa SRL„, a declarat Gicu Drăgan.

La ferma Romsoci din Tichileşti, s-a început astăzi uciderea celor circa 35.000 de porci, iar DSVSA Brăila acționează cu o echipă de trei medici, ajutați de personalul unității. Directorul DSVSA Brăila a preconizat că porcii de la Romsoci vor fi eutanasiați în circa trei săptămâni.

La Intreprinderea Individuală Ene Larisa Violeta din Berteştii de Jos, care a avut 504 capete de scroafe de reproducție, toate au fost ucise încă de săptămâna trecută, şi SC Prichindesa Pig SRL din Victoria, cu 1.451 de capete, de asemenea, ucise.

Directorul DSV Brăila a admis faptul că transmiterea virusului în fermele din Brăila s-ar fi putut face pe calea apei, pe Dunăre, mai ales după ce ieri a fost găsit cadavrul unui porc plutind pe apă, în zona de la Plaja Lipovenească.

Sunt cetăţeni inconştienţi, din cauza acestor oameni care au aruncat cadavrele în Dunăre, se întâmplă ce se întâmplă în acest moment, în aceste ferme din judeţul Brăila. Am ucis peste 29.000 de capete, tocmai în ideea de a proteja aceste ferme. Ne-am concentrat pe uscat şi virusul a venit pe apă„, a precizat Gicu Drăgan.

Potrivit prefectului de Brăila, George Paladi, în judeţul Brăila la data de 23 august 2018 erau confirmate 34 de focare de pestă porcină africană, în 19 localităţi, inclusiv municipiul Brăila, şi în trei ferme, până în prezent fiind eutanasiaţi 29.736 de porci.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •