Actualitate

Stop violentei in familie

Stop violentei in familie

foto stand (1)Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila este partener al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Brăila, în cadrul Proiectului „Înfiinţarea a două centre de consiliere şi găzduire pentru victimele violenţei în familie din judeţul Brăila”, finanţat din fonduri nerambursabile, pe domeniul RO20 „Violenţa domestică şi violenţa bazată pe deosebirea de sex” lansat de Ministerul Justiţiei prin intermediul Mecanismului Norvegian 2009-2014, până în luna aprilie 2016.foto stand (2)

Echipa interinstituţională formată din poliţişti şi reprezentanţi D.G.A.S.P.C. Brăila au desfăşurat în week-end-ul acesta o serie de activităţi, tip stand de prezentare şi informare, pe tema violenţei în familie în târgurile săptămânale organizate în comunele Jirlău, Movila Miresii şi Şuţeşti.

Specialiştii au discutat cu cetăţenii prezenţi la târgurile săptămânale despre importanţa menţinerii unui climat armonios în familie, despre dreptul la viaţa şi integritate pe care cetăţenii îl au, indiferent de vârstă, sex sau pregătire.

Poliţiştii compartimentului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii, Secţiei 4 de Poliţie Rurală Ianca şi posturile de poliţie comunale Jirlău, Movila Miresii şi Şuţeşti le-au prezentat reglementările din Codul Penal referitoare la violenţa în familie şi măsurile de siguranţă care pot fi dispuse faţă de agresor, precum şi prevederile Legii nr. 217/2003, republicată, pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, îndeosebi cele referitoare la formele de manifestare a violenţei domestice. De asemenea, le-au mai oferit informaţii despre ordinul de protecţie, care poate fi solicitat de victimă, condiţiile de obţinere şi efectele acestuia în protejarea victimei violenţei în familie.

Specialiştii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Brăila au oferit informaţii despre existenţa celor două centre de consiliere şi găzduire, pentru victimele violenţei în familie, înfiinţate prin acest proiect, fiind primele centre cu acest specific din judeţul Brăila.

În timpul activităţii cetăţenii informaţi au primit materiale informativ-preventive (broşuri, pliante, flyere) realizate în cadrul proiectului.

Centrele de consiliere şi găzduire pentru victimele violenţei în familie (adăposturi) asigură, gratuit şi pe o perioadă determinată, protecţie, găzduire, îngrijire şi consiliere victimelor violenţei în familie.

Primirea victimelor în adăpost se realizeaza numai în caz de urgenţă, cu aprobarea scrisă a directorului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, atunci când izolarea victimei de agresor se impune ca măsură de protecţie.

Agresorilor le este interzis accesul în incinta adăpostului, iar locaţia acestuia este secretă pentru public.

Centrele de consiliere şi găzduire pentru victimele violenţei în familie sunt unităţi de asistenţă socială în regim de zi, care asigură asistenţa socială, consiliere psihologică, juridică, precum şi informarea şi orientarea victimelor violenţei în familie.

Activităţile echipei interdisciplinare, planificate în cadrul acestui proiect, vor continua săptămâna aceasta cu întâlniri ale specialiştilor în unităţile de învăţământ din municipiul Brăila, scopul fiind informarea în vederea recunoaşterii de către cei mici a comportamentelor abuzive care pot apărea în interiorul propriilor familii.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •