Statuia ecvestra a regelui Carol I s-ar putea afla langa Palatul Agriculturii din Braila, unde ar fi fost ingropata de catre rusi, dupa cum sustine fostul consilier judetean PSD, Petre Candidatu, care a cerut demararea unor cercetari arheologice in zona.
Scoaterea la lumina a statuii regelui Carol I, despre care se povesteste ca ar fi fost ingropata in zona Palatului Agriculturii, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, cand rusii isi stabilisera cartierul general in cladire, ar putea reprezenta descoperirea secolului.
De-a lungul timpului, au fost demarate sapaturi in zona, au fost folosite si aparate cu ultrasunete, dar tot efortul a fost in zadar, deoarece nu s-a descoperit nicio bucata de metal care sa fie un indiciu ca acolo s-ar afla o statuie.
Petre Candidatu este insa convins de faptul ca monumentul care il reprezinta pe regele Carol I se afla in fata Palatului Agriculturii, sustinand ca personal a participat, in 1977, la o astfel de actiune de scoatere a statuii la suprafata.
„Intamplarea a facut ca, in 1977, sa vad statuia respectiva. S-a incercat o data sa fie scoasa cu excavatorul, dar asa nu se poate, intr-o parte sapa, in alta parte se prabusea la loc. Trebuie sa lucram manual, eventual cu oamenii cu care se lucreaza la muzeu”, a declarat Candidatu.
Directorul Muzeului Brailei, Ionel Candea, se arata sceptic in ceea ce priveste existenta statuii regelui Carol I in fata Palatului Agriculturii din Braila, dar recunoaste ca, daca statuia ar fi gasita, ar fi descoperirea secolului.
„Ma indoiesc pentru ca, din cate stim, aici a fost doar bustul ministrului Agriculturii, cel care a pus piatra de temelie la Palatul Agriculturii. Cercetarea care trebuie facuta este una arheologica, iar daca exista un suport financiar, noi ne apucam imediat de treaba”, a declarat Candea.