Cultura

Spectacole de clasă vineri la Festivalul Zile şi Nopţi de Teatru la Brăila

Spectacole de clasă vineri la Festivalul Zile şi Nopţi de Teatru la Brăila

Vineri seara, iubitorii de teatru sunt așteptați la spectacolul Triburi, în regia lui Vlad Cristache, la Festivalul Zile şi Nopţi de Teatru la Brăila, de la ora 18.00. De la ora 21.30, o altă piesă va fi adusă în atenția publicului brăilean, ”Când timpul stă în loc” .

Vineri, 20 septembrie 2019, de la ora 18.00, spectacolul Triburi. Codul bunelor Bariere, în regia lui Vlad Cristache, se va juca în cadrul Festivalului Zile şi Nopţi de Teatru la Brăila, desfăşurată în perioada 13-22 septembrie, la Teatrul Maria Filotti.

Triburi spune povestea unui tânăr hipo-acuzic, care trăieşte într-o familie considerată normală, dar care este disfuncţională şi care nu acceptă că tocmai prin refuzul de a-i permite fiului accesul la limbajul semnelor şi la o interacţiune cu persoane din comunitatea hipo-acuzicilor îi limitează dezvoltarea. Abia când o cunoaşte pe Sylvia, născută într-o familie de hipo-acuzici, realizează cât de mult pierduse până atunci. Un spectacol despre nevoia de iubire, de comunicare reală, de a fi înţeles. Un spectacol care ne invită să regândim ceea ce considerăm că este „normal”.

Din distribuţie fac parte Rareş Andrici, Diana Roman, Gabriel Răuţă, Isabela Neamţu, Cristina Juncu şi Răzvan Bănică. Actorii care interpretează personajele hipo-acuzice, Rareş Andrici şi Diana Roman, au beneficiat de ajutorul unui interpret în limbajul semnelor.

Trăim într-o lume din ce în ce mai lipsită de empatie, de capacitatea de a dialoga real şi sincer cu celălalt. Suntem tot mai surzi la ceea ce se întâmplă în jurul nostru, incapabili să rezonăm cu ceea ce simt şi gândesc inclusiv oamenii apropiaţi nouă. Deşi este un spectacol în care se atrage atenţia asupra situaţiei persoanelor cu deficienţe de auz – două dintre personaje sunt hipoacuzice -, provocarea pentru mine a fost să subliniez disfucţionalitatea a ceea ce considerăm, în general, ca fiind normal. Cei cu adevărat surzi sunt, de fapt, cei care trăiesc închişi în propriile preconcepţii, în lumea lor limitată, în care ei înşişi îşi pun bariere de nesurmontat.” spune regizorul Vlad Cristache.

Triburi este un proiect inedit al Teatrului Nottara, prin care se doreşte iniţierea unui dialog real asupra situaţiei persoanelor hipo-acuzice în România şi asupra posibilităţii integrării acestora în viaţa socială şi culturală.

Vineri, de la ora 21.30, în Sala Studio a Teatrului Maria Filotti, se va juca spectacolul ”Când timpul stă în loc”, de Donald Margulies, regia Bogdan Budeş, prezentat de Teatrul de Artă București.

Sarah, fotoreporter de război, și James, scriitor și jurnalist, întorși din Irak, încearcă să se readapteze vieții civile. Richard, prieten apropiat al celor doi și, totodată, editorul lor la revistă, începe o viață nouă, alături de o femeie mult mai tânără decât el, Mandy, organizator de evenimente.

Două povești de dragoste, două traiectorii pe cât de previzibile, la prima vedere, pe atât de surprinzător imprevizibile.

„Când timpul stă peloc” este, esențialmente, o poveste despre viață, cuplu, profesie, iubire, în confruntarea cu vremurile pe care le trăim, marcate de presiunea cotidianului, violență, război.

Traducerea și regia: Bogdan Budeș
Scenografia (decor): Romulus Boicu
Grafică: Dan St. Andrei
Distribuţia (pe personaje):

 • Mihaela Sîrbu (Sarah)
 • Andi Vasluianu (James)
 • Dorin Andone (Richard)
 • Diana Roman (Mandy)

Distribuie postarea
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •