ProBr

Gaițele și Bădăranii, două comedii de excepție în acest weekend la Teatrul Maria Filotti

Gaițele și Bădăranii, două comedii de excepție în acest weekend la Teatrul Maria Filotti

Sâmbătă şi duminică, la Teatrul “Maria Filotti” se joacă comediile GAIŢELE de Al. Kiriţescu şi BĂDĂRANII de Carlo Goldoni. Ambele spectacole încep la ora 18.00, în Sala Mare.

Sâmbătă, 19 ianuarie 2019, de la ora 18.00, la Sala Mare a Teatrului “Maria Filotti” se joacă piesa GAIŢELE de Al. Kiriţescu , regia Radu Nichifor, una dintre cele mai valoroase comedii de moravuri din dramaturgia românească. Din distribuţie fac parte: Monica Ivaşcu, Elena Andron, Ramona Gîngă, Corina Georgiana Borş, Dan Moldoveanu, Cătălina Nedelea, Florentina Popa, Camelia Dilbea, Zane Jarcu, Marcel Turcoianu.

“Gaiţele” sau “Cuibul de viespi”, cum se intitula la începutul anilor ’30, reprezintă un text de mare forţă dramatică, din care se degajă o energie uriaşă. Pentru partitura Margareta din Gaiţele, actriţa  Ramona Gîngă a câştigat la Festivalul Naţional de Comedie de la Galaţi, Premiul “Cel mai bun rol secundar feminin”.

Duminică, 20 ianuarie, de la ora 18.00, la Sala Mare, o nouă întâlnire cu  BĂDĂRANII de Carlo Goldoni, regia Petru Vutcărău, o comedie clasică în trei acte, pusă prima dată în scenă  în 1760 la Teatro San Luca cu ocazia Carnavalului de la Veneţia. Cu o istorie remarcabilă în teatru, dar şi în cinematografie, textul este mereu actual, un veritabil eveniment social, cu caractere înfăţişate de Goldoni direct, aspru, fără convenţii stereotipe, fără improvizaţii cu alunecări în grotesc şi vulgaritate, în care măştile şi costumele de bâlci au fost înlocuite cu fizionomii.

O capodoperă  a dramaturgiei pusă în scenă la Teatrul “Maria Filotti” de reputatul regizor şi director al Teatrului Naţional Eugene Ionesco din Chişinău, Petru Vutcărău. Scenografia este semnată de Vladimir Turturică şi Elena Gheorghe, coregrafia aparţine lui Gelu şi Danei Baciu.

Distribuţia este formată din actori preţuiţi: Dan Moldoveanu, Corina Georgiana Borş, Silviu Debu, Marcel Turcoianu, Cătălina Nedelea, Ramona Gîngă, Zane Jarcu, Monica Ivaşcu, Valentin Terente şi Adrian Ştefan.

Un spectacol în care trei bărbaţi îşi chinuiesc nevestele cu toanele lor şi fac pe supăraţii doar ca să arate ei cine-s stăpânii în casă, în timp ce soţiile lor fac tot cum le taie capul, iar la finalul piesei îi pun la punct pe bădăranii deveniţi mieluşei.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •