Din categoria „Cum mai pregătim somonul”, astăzi, dragilor, pălăvrăgim agreabil despre un preparat inedit, numit „Somon cu vermut”.
Și dacă tot am pregătit diverse combinații, ba cu legume trase la tigaie, ba cu emmentaller, ba grill, ba cu piure de mazăre, ca să nu mai facem vorbire despre diversele salate săvârșite de-a lungul vremii, nu văd niciun motiv pentru care, astăzi, să nu preparăm o combinație vermut-oasă, cu oareșce Martini sec, care, firește, are avantaje duale: primo-gustul de excepție al preparatului şi secundo-gustul de excepție al Martini-ului din care ne putem îndestula pe măsură, respectiv 1, 2 cupe, cu măslinele aferente.
Grație numitului Martini, intrăm cumva într-o atmosferă misterioasă, gen James Bond, preț de numai câteva clipe, pentru că, în cele ce urmează, revelăm cu siguranță ingredientele necesare pentru minunatul somon cu vermut.
Ingrediente:
- 500 g somon proaspăt
- 3 linguri ulei de măsline extravirgin
- 1 echalotă (ceapă franțuzească, mai dragă, de-i mai zice și șalotă sau hașmă)
- 2 căței de usturoi
- 400 g roșii
- 100 ml Martini sec (era să zic „sexi”… gura păcătosului adevăr grăiește…)
- 1 fir de tarhon
- 1 lămâie
- 2 linguri smântână
- Sare
- Piper negru
Și-ncepem cu Martini…! Ce Doamne iartă-mă mi s-a legat paharul ăsta de mână…! Începem cu începutul, adică rostuim un vas în care punem ceva apă la fiert ca să opărim roșiile.
Curățăm fileul de somon de piele, îl spălăm, apoi îl „debităm” cubulețe, ei, nu chiar ca la lăcătușerie (…de la Martini mi se trage…), deci îl tăiem cubulețe, apoi îl asezonăm din sare și piper.
Încingem uleiul într-o tigaie la foc iute și rumenim somonul în două tranșe până devine alb. Scoatem din tigaie pe prosoape absorbante și lăsăm la vremelnică odihnă.
Curățăm ceapa și usturoiul, tocăm grosier și sotăm la foc mic, în uleiul rămas de la rumenirea somonului, până se înmoaie ceapa.
Că tot a clocotit apa, opărim scurt roșiile, apoi le scurgem și le decojim. Tocăm rapid roșiile decojite și le adăugăm peste ceapa și usturoiul din tigaie.
Adăugăm Martini-ul în tigaie (nu confundați tigaia cu paharul) și mărim flacăra.
Spălăm și uscăm tarhonul și-l adăugăm în tigaie.
Spălăm și lămâia și-i radem coaja, tot în tigaie!
Lăsăm compoziția la clocot 5 minute, amestecând des.
Readucem somonul în tigaie, adăugăm smântână și omogenizăm totul bine.
Micșorăm flacăra și mai lăsăm aproximativ 5 minute, până ce se încinge bine peștele.
Somon cu vermut!
Contrar aparențelor nu se servește cu vermut, fie el chiar Martini, ci cu un minunat Aligote de Curtea Regala, cu gust subtil, mineral.
Dragilor, s-aveți poftă!