Problema cu corpul B de la Liceul de Arte Hariclea Darclee din Brăila este departe de a fi rezolvată, iar instituțiile implicate aruncă vina dintr-o curte în alta. În urma unor discuții cu reprezentanții ISJ Brăila, concluzia a fost că primăria și conducerea școlii sunt responsabili pentru găsirea unei soluții în ceea ce privește acest corp de clădire încadrat la categoria de grad de risc seismic I și doar aceștia puteau să pună ”bulina roșie” pe clădire și să demareze lucrările necesare în vederea demolării sau a reabilitării. Cum de la ultima expertiză au trecut mai mult de 3 ani, acea expertiză nu mai e valabilă și între timp e posibil ca acea clădire să se fi degradat și mai mult.
Consilierul juridic al ISJ Brăila, Constantin-Ciprian Mândreanu a spus că din anul 2003 clădirile unităților de învățământ au trecut în proprietatea primăriilor, iar singurele clădiri rămase în patrimoniul ISJ sunt cele în care acestea își desfășoară activitatea. Mândreanu a spus că din punctul său de vedere obligația de a lua o măsură în ceea ce privește corpul B al Liceului Harciclea Darclee este Primăria Brăila, în calitatea de proprietar, și aoi a conducerii liceului, în calitate de administrator al clădirii.
Primăria are toate obligațiile pentru ceea ce înseamnă întreținerea și repararea imobilului respectiv obligația care vine la pachet cu intrarea patrimoniului a clădirilor a fost să fie date în administrare unității școlare care funcționează evident că în calitate de administrator, care are niște drepturi și obligații și nu poate să se sustragă de la obligațiile proprietar. Și atunci ce poate să facă școala este să anunțe proprietarul în vederea întreprinderii măsurilor care sunt necesare de punere clădirii în parametrii de funcționare care înseamnă evitarea pericolului. Obligația școlii cu privirea la patrimoniu este în primul rând în raport cu proprietarul. Evident că are și obligația să anunțe dar nu sub aspectul unei conduite imediate și activa inspectoratul” a spus Mândreanu.
La rândul său, inspectorul școlar general, Elena Luminița Tudor a spus că important este să stabilești prioritățile și prioritatea rămân copiii.
”În această perioadă, de când noi am aflat, am avut nenumărate discuții cu Primăria și cu Prefectura. Domnul director Antonescu de asemenea a fost invitat la discuții aici la inspectorat pentru a găsi împreună soluții. Noi am avut mult mai multe discuții în sensul că ne-am mai întâlnit cu primăria înainte de această problemă a clădirii a corpului B pentru mansardă am avut nenumărate discuții și am încercat să găsim soluții și pentru mansardă. Am avut discuții cu primăria pentru a ne oferi alte spații pentru copii. În octombrie, dacă îmi amintesc bine cred că pe 20 octombrie, am fost invitată la dialog împreună cu domnul director care făcuse adresă către prefectură și primărie prin care înștiința legat de situația corpului B. Trebuie să recunosc atunci am fost supărată pentru că Inspectoratul nu fusese înștiințat oficial. La momentul la care am fost numită prioritatea era începerea anului școlar, dar cred că înștiințarea aceasta ar trebui să o facă domnul director al Liceului de Arte pentru că era din ianuarie 2022 director. În ultimele zile am încercat să găsim soluții soluții și știți și dumneavoastră ca și mine că nu se pot construi peste noapte clădiri, iar copiii aceia de la Hariclea Darclee funcționează într-un liceu care are anumite particularități și anume sunt foarte multe ore care se țin doar elev și profesor. Ce am făcut noi ca inspectorat școlar. Am încercat să identificăm cât mai multe clădiri. Au venit cu soluția fostul liceu Brâncoveanu dar acolo nu mai există nimic, nu mai sunt calorifere, nu mai este centrală” a spus inspectorul școlar general Elena Tudor.
Inspectorul școlar a mai spus că directorul liceului a trimis inspectoratului că părinții și elevii sunt nemulțumiți pentru că vor învăța două schimburi, iar unii copii fac naveta din alte localități, iar părinții vor să găsească soluții cât mai apropiate de clădirea lceului pentru copii lor.
”Gândiți-vă că această școală are cinci corpuri de clădiri. A fost eliberat corpul B, dar avem corpurile A, C, D, E și nu e atât de simplu de făcut un orar în sensul că profesorii nu pot pleca dintr-un corp în altul într-o pauză de 10 minute și atunci vă dați seama că există multiple dificultăți” a spus Elena Tudor.
Aceasta a spus că trebuie refăcută această expertiză, care acum nu mai este valabilă și în care expertul care a realizat-o propunea două soluții, demolarea sau reabilitarea, fiecere cu costurile aferente.
”Noi, ca Inspectorat, de exemplu, am găsit ca soluție un parteneriat cu Colegiul Nicolae Bălcescu, care au corpul B lipit de corpul A al Liceului de arte și chiar comunică printr-o ușă. Nici să plimbi copiii prin tot orașul nu e în regulă, plus că sunt niște aspecte legale care trebuie rezolvate și atunci când aduci copiii în alte clădiri trebuie un aviz. La una dintre discuțiile de la Prefectură, la care a fost și un reprezentant de la Inspectoratul de Stat în Construcții, i-am întrebat cât e valabilă această expertiză și n-au știut să ne dea răspunsul sau n-au avut răspunsul atunci pe moment. Legat de bulina roșie care ar fi trebuit pusă pe clădire, cei de la Inspectoratul în Construcții au spus că nu se ocupă dumnealor. Noi ne așteptam ca Inspectoratul de Stat în Construcții să se ocupe de chestia asta” a mai spus Toader.
În ceea ce privește un eventual DALI de demolare sau reabilitare, consilierul juridic al ISJ Brăila a precizat că instituția școlară ar fi trebuit să ceară către primărie, ca finanțator, aceste fonduri, pentru că o școală nu are banii necesari pentru astfel de proiecte, care costă destul de mult.
De asemenea, reprezentantul compartimentului investiții din cadrul ISJ Brăila, Gabriel Lungu, a spus că în urma unei expertize, un expert bun, trebuie să dea o singură soluție și nu două, așa cum a fost în cazul corpului B al Liceului de arte.
Inspectorul Școlar general adjunct, Cici Mihaela Bolovan a spus că începând de luni, 6 martie, elevii de la Liceul de arte Hariclea Darclee își vor desfășura cursurile în Coprul A – B-dul A.I.Cuza nr.184, corpul C– B-dul Panait Istrati nr. 34, Corpul D – Calea Galati nr.31 și Corpul E – Calea Galati nr. 33. De asemenea, o parte dintre elevi vor învăța în Coprul B al Colegiului Nicolae Bălcescu (15 clase), la Centrul Comunitar Bunici și Nepoți – elevii de la clasele de arte plastice, Școala Populară de Artă „Vespasian Lungu”, Palatul Copiilor Brăila, Centrul Județean pentru conservarea și promovarea culturii tradiționale, Filarmonica Lyra – George Cavadia. În sălile din ultimele 4 instituții se vor desfășura orele de specialități muzică, având acolo și instrumentele muzicale necesare și astfel nu va mai fi nevoie de mutarea celor de la liceu în alte clădiri. Aceste soluții sunt valabile doar până la finalul acestui an școlar.


