Social

Siguranta pe internet, in Saptamana altfel

Siguranta pe internet, in Saptamana altfel

Săptămâna aceasta, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila s-au aflat în şcolile din municipiul Brăila, beneficiarii activităţilor fiind elevii din clasele primare şi gimnaziale ale şcolilor gimnaziale „Ion Creangă” şi „Fănuş Neagu”, care în perioada 16-20 aprilie au desfăşurat activităţi în cadrul Programului Naţional „Şcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”.

În cadrul întâlnirilor, poliţiştii, ajutaţi de elevi, au identificat împreună avantajele şi dezavantajele/riscurile utilizării internetului şi infracţiunile la care pot fi victime prin intermediul acestuia, cu accent pe traficul de persoane sau pornografia infantilă.

De asemenea, poliţiştii le-au prezentat elevilor principalele reguli de care trebuie să ţină cont atunci când utilizează reţelele de socializare, astfel:

 • Atunci când navighezi pe internet, fii atent la cei care îţi cer informaţii personale! Nu le oferi informaţii despre tine şi familia ta (vârsta, adresa, numărul de telefon, şcoala la care înveţi, locul de muncă al părinţilor tăi);
 • Atunci când foloseşti reţelele de socializare, este recomandat să acceptați cererile de prietenie doar dacă știi dinainte cine este în spatele acestora;
 • Dacă vrei să te întâlneşti cu o persoană pe care ai cunoscut-o pe internet,  anunţă-ţi înainte părinţii! Oamenii pot fi total diferiţi de ceea ce au pretins că sunt pe internet şi astfel poţi deveni victimă a traficului de persoane sau a altor întâmplări tragice;
 • Parolele conturilor tale sunt secrete şi îţi aparţin. Nu le dai nimănui, nici măcar cunoştinţelor;
 • Nu posta pe internet fotografii cu tine în ipostaze indecente; ele pot fi folosite, mai devreme sau mai târziu, pentru a-ţi face rău, ţie sau celor apropiaţi.

Importanţa utilizării programelor antivirus complete şi actualizate, inclusiv pe dispozitive precum smartphone sau tabletă, a constituit un subiect important al discuţiilor, elevilor reamintindu-li-se să nu accesa niciodată link-uri suspecte.

Când foloseşti programe de mesagerie instant (cum ar fi Yahoo Messenger, MSN sau orice altă aplicaţie de chat) sau când primeşti un e-mail, nu accesa niciodată link-ul direct din aceste programe. Dacă mesajul sau e-mailul vine de la cineva cunoscut, atunci tastează adresa în browser. În cazul în care nu cunoşti persoana de la care vine mesajul, atunci cel mai bine este să-l ignori.

Polițiștii brăileni le-au mai spus elevolor cu care s-au întâlnit că pentru orice cont online, de exemplu rețele sociale și furnizori de servicii de e-mail, trebuie să folosească parole diferite, ce constau în combinații lipsite de logică ce includ cifre, litere mici si majuscule.

La Şcoala Gimnazială „Fănuş Neagu” Brăila, întâlnirile cu elevii au vizat informarea elevilor şi interacţiunea cu aceştia pe tema victimizării copiilor, în special prin intermediul Internetului, s-a realizat pe grupe şi a urmărit modul în care elevii se pot mobiliza în realizarea unei sarcini (completarea unui rebus în grup, urmărirea unui film tematic sau receptarea informaţiei) în condiţii de stimuli diverşi (fiecare grup având de realizat o sarcină diferită).

Nu în ultimul rând, elevii au fost informaţi cu privire la posibilităţile de sesizare a autorităţilor cu privire la abuzurile la care au fost supuşi pe internet.

Săptămâna viitoare poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila şi specialiştii Centrului Regional Galaţi ai Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane vor fi prezenţi în liceele din municipiul Brăila.

Distribuie postarea
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •