Stiri

Sfanta naivitate si escrocii moderni

Sfanta naivitate si escrocii moderni

Sfanta naivitate si escrocii moderniDupa ce a vandut niste cupoane pentru calatorii cu trenul unor cumparatori de ocazie, un cetatean a constatat ca i-au disparut toate economiile pe cere le tinea in casa.

Paguba

In data de 15 noiembrie 2012, politistii au primit o sesizare, de la un cetatean din comuna Maxineni, care a reclamat faptul ca i s-a sustras din casa suma de 930 lei.

In urma cercetarilor efectuate, politistii au stabilit ca barbatul a vandut niste cupoane pentru calatorii cu trenul unor necunoscuti si, ca sa le poata da restul la suma platita, cetateanul a mers la locul unde avea banii, lasand o parte din bani pe pat, dupa care s-a intors in curte si a finalizat tranzactia. Cumparatorii au plecat cu un autoturism, care ii astepta la poarta, iar cetateanul a constatat ca suma de bani lasata pe pat disparuse.

Greseala

Existand anumite circumstante, care favorizeaza producerea unor infractiuni de acest gen, inclusiv comportamentul victimelor, care nu face decat sa invite infractorul la actiune, trebuie retinut faptul ca orice intruziune in curte sau in imobil a unor peroane straine trebuie sa ridice semne de intrebare.

Sub pretextul vanzarii sau achizitionarii unor obiecte, hotii observa gospodaria, bunurile de valoare sau locul unde sunt pastrati banii si, daca gasesc un moment prielnic, actioneaza chiar atunci, profitand de neatentia victimei.

Un alt plan al infractorilor este sa actioneze, ulterior, dupa ce au vazut imprejurimile si interiorul locuintei, de regula, pe timp de noapte, si sa sustraga diverse bunuri din curte sau sa pandeasca victima cand pleaca de acasa pentru a intra in imobil.

Conduita preventiva

In mediul rural, este bine ca orice tranzactie financiara sa se realizeze cu foarte multa prudenta. Daca la poarta se prezinta doua sau trei persoane, care vor sa cumpere ceva, este bine ca si vanzatorul sa fie insotit de cel putin inca o persoana.

Avantajul numeric al hotilor este folosit pentru a distrage atentia victimei de catre unul sau doi dintre hoti, in timp ce un altul „se ocupa” de banii sau bunurile omului. Persoanele necunoscute nu trebuie primite in curte sub niciun pretext, iar poarta trebuie tinuta incuiata, chiar daca proprietarul se afla acasa. Chiar daca prin localitate circula tot felul de vanzatori ambulanti, cetatenii trebuie sa fie atenti la comportamentul acestora.

Prezentarea agresiva a unor bunuri, insistenta de a expune in detaliu anumite produse (ceea ce mai greu se poate realiza la poarta, fiind nevoie de accesul in locuinta) trebuie sa ridice semne de intrebare.

Este bine sa fie retinute detalii referitoare la autovehiculul cu care, de obicei, se deplaseaza aceste persoane, dar si la semnalmentele lor, in situatia in care persoana accepta sa efectueze schimburi comerciale cu astfel de persoane dubioase.

Trebuie subliniat faptul ca, uneori, buna-credinta si omenia sunt speculate de infractori, care profita de orice situatie, fara scrupule.

Ideea de a achizitiona chilipiruri si de a incheia anumite tranzactii percepute ca avantajoase este frecvent intalnita, mai ales in randul celor care dispun de conditii de viata mai modeste.

Doar ca, uneori, modesta ramane si maturitatea acestor persoane in ceea ce priveste anumite decizii si conduite.

Lipsa de informare, neatentia, ignoranta si naivitatea va pot lasa buzunarele goale, atentioneaza un comuncat al Inspectoratului de Politie Judetean Braila.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.