Economie Actualitate Social

In septembrie se implineste un an de la reducerea TVA la paine

In septembrie se implineste un an de la reducerea TVA la paine
In septembrie se implineste un an de la reducerea TVA la paine
In septembrie se implineste un an de la reducerea TVA la paine

În septembrie 2013, Ministerul Finanțelor a redus TVA la pâine de la 24%, la 9%, precizând din start că este vorba de o măsură temporară, ale cărei rezultate vor fi analizate după un an. De rezultatele acestei analize depinde acum soarta cotei TVA la pâine, dar și o eventuală reducere la alte produse.
Reducerea Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) la pâine, în toamna anului trecut, a fost o măsură temporară luată de guvern cu scopul de a demonstra că evaziunea fiscală poate fi combătută și prin taxe mai mici. Ideea de bază (și un prim indicator după care se va analiza efectul acestei măsuri) era că numărul firmelor înregistrate ca fiind plătitoare de TVA va crește și, implicit, vor crește și veniturile la buget. Ultimele cifre indică o evaziune de 70% în sectorul panificației, ceea ce înseamnă pierderi la buget de aproape o jumătate de miliard de lei.
Recent, ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, spunea că au apărut mai multe firme în domeniul panificaţiei şi că datele pe trei luni arată bine. Potrivit statisticii Registrului Comerţului, însă, numărul total al firmelor înregistrate cu codurile CAEN 1061 şi 1071, pentru care se aplică TVA de 9%, este de 10.633, în prezent, în timp ce, la data de 1 septembrie a anului trecut, era de 10.837, scrie Capital în exclusivitate.
Măsura reducerii TVA la 9% nu a fost agreată de reprezentanții FMI, care au acceptat-o totuși, în anumite condiții – ca să compenseze pierderile la buget, guvernul român a crescut accizele. În plus, măsura va fi analizată luna viitoare, iar dacă se dovedește că nu a avut efectul scontat, se va renunța la ea. Ceea ce înseamnă că din această toamnă, pâinea se va scumpi, iar de reducerea TVA la celelalte produse de bază nici nu mai poate fi vorba.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •