Politica

Senatul României a decis: autoritățile locale pot elimina taxa pe apa de ploaie din facturile consumatorilor casnici

Senatul României a decis: autoritățile locale pot elimina taxa pe apa de ploaie din facturile consumatorilor casnici

Consiliile locale din întreaga țară vor putea scoate taxa pe apa de ploaie din facturile consumatorilor casnici, au decis, în urma dezbaterilor din Comisia pentru administrație publică și organizarea teritoriului și a votului din plen, senatorii României. Cel care a venit cu propunerea de  modificarea și completarea articolului 36 a Legii 241 din 2006, privind Serviciul de alimentare cu apă si de canalizare a fost deputatul PNL de Brăila Vasile Varga.

Am atras atenția parlamentarilor că una dintre problemele stringente cu care se confruntă beneficiarii serviciilor de alimentare cu apă și canalizare este cea a felului în care este calculată factura la apă  meteorică. În prezent, taxa este plătită de către consumatorii casnici, aceștia fiind taxați indiferent dacă plouă, ninge sau este secetă. Apa de ploaie se scurge pe stradă în rețelele de scurgere a apelor care aparțin localităților, ceea ce demonstrează că serviciul de canalizare și epurare a apelor meteorice este un serviciu distinct, care trebuie plătit doar de către primarii și, eventual, de persoane juridice, agenți economici). Apa meteorică nu este cuantificată, la acest moment, strict, nimeni nu știe exact câtă apă de ploaie se scurge de pe un bloc sau de pe o casă, ceea ce înseamnă că baza de impunere este ilegală”, a explicat deputatul Vasile Varga.

Liberalul brăilean a inițiat demersuri legislative pentru ca lucrurile să fie schimbate, mai ales că toți consumatorii casnici din țară sunt afectați. El a propus ca apa de ploaie să fie facturată exclusiv autorităților publice locale și instituțiilor publice. În urma dezbaterilor purtate, Senatul României a decis prin vot că ”autoritățile deliberative ale unităților administrative-teritoriale pot adopta hotărâri pentru scutirea populației de la plata colectării, transportului, epurării și evacuării apelor pluviale cu suportarea din bugetul local, în limita disponibilităților și a sumelor alocate cu această destinație”.

Odată ce noua prevedere intră în vigoare, Marian Dragomir nu va mai avea nicio justificare dacă nu elimină  taxa pe apa de ploaie din facturile brăilenilor. Până acum, spunea că nu poate face nimic, pentru că nu-i permite legea. De acum, legea îi permit ca, printr-o hotărâre de consiliu local, să elimine taxa pe apa meteorică și să prevadă sumele necesare în buget. De aici încolo, vom putea vorbi despre rea-voință a primarului, nu despre lipsa cadrului legal”, a precizat deputatul Varga.

Modificarea legislativă, în forma adoptată la Senat, se află acum la Camera Deputaților, care este for decizional.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •