Politica

Scrisoare deschisa adresata de deputatul Antoneta Ionita ministrului sanatatii

Scrisoare deschisa adresata de deputatul Antoneta Ionita ministrului sanatatii

După ce încercarea de a dialoga deschis cu ministrul sănătății, Sorina Pintea, pe teme majore legate de sistemul sanitar românesc a eșuat, medicul Antoneta Ioniță, deputat în Parlamentul României, i-a adresat ministrului o scrisoare deschisă, în care îi solicită să urgenteze găsirea unor soluții.

Lipsurile din sistem sunt evidente, le simțim cu toții, pacienți și medici. Avem 22 de morți din cauza gripei, avem noi cazuri de rujeolă confirmate în țară, suntem în plină criză a sângelui. Ne confruntăm cu o lipsă a medicamentelor din farmacii și spitale, știm condițiile precare în care sunt tratați o mare parte a pacienților, toate completează un tablou dureros a ceea ce înseamnă problemele din sănătate”, spune deputatul PNL Brăila, Antoneta Ioniță.

Medicul brăilean a semnalat o serie de chestiuni punctuale: medici care au absolvit rezidențiatul și care nu-și găsesc loc de muncă la spitalele de stat, în condițiile în care se vorbește despre o criză a medicilor, sincope în furnizarea și aprovizionarea cu medicamente și materiale sanitare, lucru pe care îl resimte pacientul, dar și medicul, împiedicat să-și practice meseria, problema salarizării cadrelor medicale, nerezolvată de la 1 ianuarie 2018, așa cum a promis guvernarea PSD.

Una dintre cele mai mari probleme rămân infecțiile nosocomiale din spitale, despre care se vorbește în șoaptă, deși riscurile de îmbolnăvire a pacienților sunt uriașe. Este o lipsă de respect față de pacienți, așa cum lipsă de respect este și birocratizarea execsivă a actului medical, despre care s-au spus multe lucruri și s-au făcut nenumărate promisiuni, însă nu s-au găsit soluții. Medicii se plâng de timpul consumat pentru munca de birou, în defavoarea celui alocat pentru consultarea pacienților”, a precizat medicul Antoneta Ioniță.

În scrisoarea deschisă adresată ministrului Sorina Pintea, deputatul Ioniță precizează că sistemul sanitar din România este în acest moment un sistem în colaps, care trebuie resuscitat:

[quote]Lipsurile sunt evidente, le simțim cu toții, pacienți și medici, pe pielea noastră. Avem 22 de morți din cauza gripei, avem noi cazuri de rujeolă confirmate în țară, suntem în plină criză a sângelui.

Lipsa medicamentelor din farmacii și spitale, condițiile precare în care sunt tratați o mare parte a pacienților, legislația care să conducă la o dinamică firească a dezvoltării sistemului sanitar, toate acestea completează un tablou dureros a ceea ce înseamnă problemele pe care le aveți de gestionat.

Doamnă ministru, mă bazez pe faptul că ați luat la cunoștință despre aceste disfuncționalități încă din perioada în care ați fost directorul unui spital județean și vă reamintesc câteva dintre problemele semnalate în comisia de sănătate, la care, din păcate, nu am primit niciun răspuns:

 1. Există medici care au terminat rezidențiatul și au fost confirmați ca specialiști, care însă nu-și găsesc locuri de muncă la spitalele de stat. Este o situație paradoxală: pe de-o parte ne plângem de lipsa medicilor, de opțiunea tinerilor de a pleca din țară, pe de altă parte, cei care rămân nu-și găsesc un loc de muncă;
 2. Pentru absolvenții facultăților de medicină  care nu au promovat examenul de rezidențiat trebuie găsită o soluție de încadrare a lor, având în vedere faptul că sunt foarte mulți cei care au avut un punctaj mare la examen, însă insuficient pentru a intra în pregătirea de rezidențiat;
 3. Există sincope în furnizarea și aprovizionarea cu medicamente și materiale sanitare, lucru care face uneori imposibilă practicarea meseriei de medic, la standarde înalte;
 4. În ciuda promisiunilor făcute, există o mare problemă a salarizării cadrelor medicale. Data de 1 ianuarie 2018, de la care ar fi trebuit să între în vigoare creșterile salariale anunțate în Programul de Guvernare, a trecut. Azi, medicii se văd nevoiți să lucreze pe aceleași salarii, în aceleași spitale în care riscurile de boli nosocomiale au devenit din ce în ce mai mari;
 5. Despre debirocratizarea actului medical s-au spus multe lucruri și s-au făcut nenumărate promisiuni, însă soluții nu s-au găsit. Medicii se plâng de cât de anevoioasă le este munca de birou, un timp consumat în defavoarea celui alocat pentru consultarea pacienților.

Acestea sunt doar câteva dintre problemele existente, care vizează medicii în sistemul sanitar de stat.Ce trebuie să înțelegeți este faptul că Ministerul Sanătății are nevoie de o mână de fier, care să gestioneze problemele din sistem, întrucât sănătatea oamenilor nu se rezolva „din vorbe”, în conferințe de presă![/quote] se arată în scrisoarea deschisă a deputatului PNL de Brăila, Antoneta Ioniță.

Distribuie postarea
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •