Administratie

Sanctiuni prea blande pentru neintretinerea cladirilor din centrul istoric

Sanctiuni prea blande pentru neintretinerea cladirilor din centrul istoric

Poliția Locală Brăila desfășoară în permanență acțiuni de atenționare și sancționare a proprietarilor de imobile de patrimoniu care nu respectă legislația în vigoare privind întreținerea unor astfel de clădiri. În acest sens, în ziua de 11 iunie 2018, a fost sancționată contravențional proprietara imobilului situat în Piața Traian nr. 4.

Proprietara, în vârstă de 60 de ani, locuiește în București și a mai fost, în anii anteriori, atât somată cât și amendată pentru neîntreținerea fațadei. După ce, recent, de pe exteriorul clădirii au început să se desprindă bucăți de tencuială care pun în pericol siguranța trecătorilor, Poliția Locală Brăila a luat măsură împrejmuirii zonei cu o bandă de delimitare iar pe numele proprietarei a fost emisă o nouă sancțiune contravențională în valoare de 200 lei, potrivit cap. I, pct. B, alin. (1), lit.b din cadrul Anexei H.C.L.M. Brăila nr. 5/2003 actualizată cu modificările şi completările ulterioare, care prevede ca ,,neasigurarea potrivit legii a lucrărilor de reparaţii, zugrăvire şi vopsire a părţilor exterioare ale clădirilor, neînlocuirea jgheaburilor şi burlanelor degradate, a geamurilor, precum şi neefectuarea altor lucrări de reparaţii şi întreţinere la faţadele imobilelor, creând astfel un aspect inestetic zonei respective  se sancţionează cu amendă de la 50 lei până la 200 lei”.

Deoarece imobilul reprezintă un real pericol pentru cetăţenii care trec prin zonă, proprietarei i s-a adus la cunoștință și faptul că, în conformitate cu prevederile Codului Civil Art. 1378 ,,proprietarul unui edificiu sau al unei construcţii de orice fel este obligat să repare prejudiciul cauzat prin ruina lor ori prin desprinderea unor părţi din ele, dacă aceasta este urmarea lipsei de întreţinere sau a unui viciu de construcţii”.

Totodată, a fost din nou somată ca, în termen de 10 zile de la data primirii înștiințării, să demareze efectuarea lucrărilor de reparaţii a faţadei clădirii.

Valoarea amenzilor este însă una foarte mică în comparație cu cheltuielile pe care proprietarii acestor clădiri ar urma să le facă pentru întreținerea fațadelor, astfel că nu îi sperie prea tare aceste sancțiuni ale Poliției Locale, care aplică hotărâri ale CLM  din 2003.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •