Politica

Sănătatea brăilenilor în viziunea candidatului Alianței USR-PLUS la primăria Brăila, Mihai Isvoranu

Sănătatea brăilenilor în viziunea candidatului Alianței USR-PLUS la primăria Brăila, Mihai Isvoranu

Candidatul Alianței USR-PLUS la Primăria Municipiului Brăila, medicul veterinar Mihai Isvoranu, a declarat astăzi, într-o conferință de presă, că de fapt, criza din educație este generată de criza din sănătate cu care ne confruntăm de peste șase luni.

”În contextul în care suntem, am realizat ceva ce știm cu toții de fapt: Brăila nu are un spital de pediatrie! Chiar dacă există secții speciale în spitalele existente, nu putem continua la nesfârșit cu renovări de clădiri vechi care nu au nici măcar instalații de climatizare speciale pentru servicii medicale.

Este momentul să vorbim despre modernizarea clădirilor vechi, atât cât este posibil, dar cred că este momentul să vorbim și despre clădiri noi și moderne, la standardele secolului în care trăim. Unul dintre proiectele cele mai importante pentru acest oraș este, după mine, construirea unui spital de pediatrie sau măcar a unei policlinici pentru copii” a spus Mihai Isvoranu.

Candidatul Alianței USR-PLUS la Primăria Brăila a spus că, pe vremea când era copil, în Brăila exista un spital specializat pentru copii.

Clădirea aceea nu mai corespunde standardelor actuale, oricât am moderniza-o, dar putem să decidem că facem un spital pentru copii nou. Nu mă refer la un spital ca cel pe care îl face Dăruiește Viața, ci la un spital relativ mic, pe care orașul să își permită să îl facă, dar apoi să îl opereze – mă refer aici la personalul medical necesar și la costurile de funcționare.

Ca să vedem cât de necesar este acest spital, vă invit să ne gândim la un scenariu în care acum, în această perioadă, avem mulți copii care se îmbolnăvesc de bolile sezonului rece, ca să nu ne gândim la ceva mai rău. În această perioadă, ar trebui să ne gândim la copiii care trebuie izolați, protejați, internați cu un părinte – în condițiile actuale, nici trenul spre București nu ar mai fi soluția deoarece probabil nu o să putem să îl folosim din cauza simptomatologiei.

Astăzi, singurul loc unde putem merge cu copiii cu probleme – mă refer la sistemul public de sănătate – este serviciul de urgență de la Spitalul Județean de Urgență, unde se așteaptă cu orele din motive de aglomerare și suprasolicitare a serviciului.

Este un proiect pe care primăria poate și trebuie să și-l asume, chiar dacă majoritatea spitalelor sunt în grija Consiliului Județean.

Independent de criza creată de coronavirus, eu cred cu tărie că Brăila are nevoie de un spital de pediatrie. Criza doar ne subliniază mai clar nevoia.  

În Raportul privind Respectarea drepturilor copilului în România din 2019 am găsit o cifră tulburătoare: Brăila este unul dintre județele unde mortalitatea infantilă este peste media națională (6,5 la mie în România, în 2018, respectiv 8,8 la mie în Brăila)” a declarat Mihai Isvoranu.

Isvoranu a mai spus că policlinicile publice sunt din punctul lui de vedere fundația unei asistențe medicale corecte în prima linie, iar Brăila nu mai are la acest moment policlinici publice, aflate în subordinea primăriei.

”În ultimele decenii nu s-a mai construit nici o policlinică nouă. După mine, existența unor policlinici moderne în principalele cartiere ale orașului ar oferi cetățenilor servicii de asistență medicală de calitate și ar simplifica atât viața lor, cât și a personalului medical” a declarat Isvoranu.

Un punct foarte important din perspectiva sănătății, în programul candidatului Alianței USR-PLUS la Primăria Brăila este legat de sport, de mișcare, de cultura acestui lucru care trebuie să înceapă de la cele mai mici vârste.

”Vreau să vorbesc aici despre terenurile de pe lângă școli, care, din păcate, arată jalnic, seamănă mai mult cu niște maidane cu buruieni. Să fim practici: sunt niște curți folosite trei luni pe an (mai, iunie, septembrie), apoi devin nepracticabile din motive de vreme, iar copii au acces extrem de limitat la niște săli de sport. Ca să practici orice sport în afara puținelor ore de educație fizică, trebuie să mergi la o sală privată – acest lucru este, știm toți, prohibitiv pentru majoritatea părinților” a spus Mihai Isvoranu.

.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •