Echipajele Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Brăila au răspuns prompt la cele 27.850 de solicitări, înregistrate de la începutul acestui an și până în prezent, din partea brăilenilor suferinzi de diferite boli. Managerul SAJ Brăila, dr. Viorica Uscatu, a subliniat că în decursul anilor s-a putut observa că afecțiunile întâlnite la persoanele de vârsta a doua și a treia se regăsesc acum și la tineri.
Managerul Serviciului de Ambulață Județean Brăila, dr. Viorica Uscatu, s-a declarat mulțumită de faptul că la fel ca și anul trecut, și în 2014, există o bună colaborare cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență Brăila, mai precis cu SMURD-ul, existând un număr de 890 solicitări din aprilie și până în iunie, dar și cu Fundația “Ambulanța pentru Voi” către care au fost direcționate 73 de intervenții. În ceea ce privește patologia persoanelor asistate în urgență de personalul SAJ Brăila, aceasta este diferită, însă predomină bolile neurochirurgicale, cardio-vasculare, cerebro-vasculare, psihiatrice, dar și afecțiunile medicale, precum ar fi colicii.
Printre afecțiunile pe care medicii de la SAJ Brăila le-au depistat în teren au fost cele cardio-vasculare, întâlnite la 810 de persoane, din care 20 au fost cazuri grave de encefalopatie, cu afectare neurologică. Au fost 207 de accidente vasculare cerebrale, 84 de infarcte de miocard, 95 de cazuri cu stop cardio-respirator, 686 de cazuri cu boli psihice. Referitor la numărul de solicitări la care au răspuns ambulanțierii, acestea au fost de 12.844 intervenții, în general 4.200 – 4.500 pe lună. Vârful solicitărilor s-a înregistrat în luna mai, când la SAJ Brăila au existat 4.500 de intervenții, mai puține față de primul trimestru al acestui an, când au fost înregistrate 13.383 solicitări, cu un vârf de 4.741 în luna martie.
Managerul SAJ Brăila, dr. Viorica Uscatu, a precizat:
Au fost 207 de accidente vasculare cerebrale, cu observația că vârsta la care se produc aceste accidente grave, mai ales cu comă, a scăzut considerabil, în sensul că se întâmplă la persoanele de 40 – 50 ani. S-au înregistrat foarte multe boli cardio-vasculare, multe persoane cu hipertensiune care au solicitat Ambulanța, acestea fiind în număr de 810, din care 20 au fost cazuri grave de encefalopatie, cu afectare neurologică. Infarctele de miocard au fost întâlnite la 84 de persoane, din care 49 au fost infarcte patente; 57 de edeme acute. Din nou menționez că și infarctele miocardice apar la persoanele foarte tinere, la 30 – 40 ani. Gravitatea lor la vârste tinere este mare pentru că totul se întâmpla din cauza mai multor factori, precum ar fi stresul, supărarea, greutățile vieții, efortul. Au fost 95 de cazuri cu stop cardio-respirator sau moarte clinică. Din experiența mea, doar 3 cazuri s-au trezit, în rest au fost resuscitate pentru că oamenii au fost aduși în comă. De foarte multe ori stopul cardio-respirator nu este o problemă unică, pentru că se poate repeta.
Și lista afecțiunilor cu care se luptă ambulanțierii brăileni, în momentul în care intervin la solicitările persoanelor, nu se opreste aici. Destule cazuri cu boli psihice s-au înregistrat în cel de-al doilea trimestru, în număr de 686, majoritatea fiind agitații pe diferite fonduri, precum ar fi alcoolismul.
Dr. Viorica Uscatu a adăugat:
Am avut înregistrate 96 de tentative de suicid. Am avut și supradozare de droguri, inclusiv etnobotanice, în număr de 6 persoane tinere din municipiu și județ. Accidentele auto au fost în număr de 44, iar cele casnice – 16. Un lucru îmbucurător este faptul că am avut solicitări la 1.834 de gravide la termen și 51 aflate în luna a șaptea. Un număr de 275 copii și 621 de adulți au solicitat ajutorul Ambulanței pentru că au făcut febră, 347 de cazuri au fost cu afecțiuni chirurgicale, 220 – afecțiuni locomotorii și logopedice, 207 – fracturi, entorse și luxatii, 211 – colici biliare, 260 – colici renale. Și activitatea noastră nu s-a oprit aici, un număr de 840 persoane au solicitat intervenția SAJ Brăila în locuri publice, predominând etilismul acut.
În cel de-al doilea trimestru al acestui an, SAJ Brăila a desfășurat activitatea continuu, a acordat asistență medicală de urgență calificată, efectuând transporturi sanitare neasistate și consultații la domiciliu cu un personal operativ de aproximativ 200 de persoane.
Dr. Viorica Uscatu:
În perioada aprilie – iunie 2014, SAJ Brăila a desfășurat activitatea continuu, a acordat asistență medicală de urgență calificată, a efectuat transporturi sanitare neasistate și consultații la domiciliu cu un personal operativ de 186 persoane în luna aprilie, iar în ultima lună a trimestrului al doilea, iunie, cu 184 cadre medicale. Dintre acestea, 5 au fost medici, inclusiv managerul SAJ Brăila, dar și asistenți medicali în număr de 78 în aprilie și 76 în iunie, 91 de ambulanțieri și 12 dispeceri de urgență. Activitatea s-a desfășurat cu 38 de ambulanțe, dintre care 2 de tip C2 (n.r. – echipaj cu medic, asistent medical și ambulanțier), 32 de tip B2 cu ambulanțier și asistent medical și 4 de tip A1 și A2 (n.r. – numai cu ambulanțier). Pe stația centrală sunt 22 de ambulanțe de tip C, A și B și 16 de ambulanțe de tip B2 la substațiile din județ.