Administratie

Sa ne cunoastem judetul – ZAVOAIA

Sa ne cunoastem judetul – ZAVOAIA

zavoaia

Comuna Zăvoaia este alcătuită din satele Dudescu, atestat la 18 iunie 1594, şi Zăvoaia, centrul administrativ cunoscut multă vreme sub numele de Slujitorii Alboteşti, după numele locuitorilor veniţi aici de la Târla Albota, de pe lângă Lacul Rezi.

Comuna se află în partea sud-vestică a județului. Este traversată de șoseaua județeană DJ 203, care o leagă spre est de orașul Însurăței (unde se termină în DN21) și spre est și nord de Ulmu, Făurei (DN2B), Jirlău și Valea Râmnicului (ultima în județul Buzău). La Zăvoaia și la Dudescu, acest drum se intersectează cu șoseaua județeană DJ211, care duce spre nord la Ianca (DN2B) la Roșiori și mai departe la Grivița (județul Ialomița; unde se termină în DN2C).

 

SCURT ISTORIC

 

Satul de reședință al comunei a apărut în 1834 și a luat numele de Slujitori-Albotești deoarece mulți dintre locuitori proveneau de la Albota și efectuau serviciu militar ca dorobanți la isprăvnicia din Focșani. La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna Slujitori-Albotești făcea parte din plasa Călmățuiul a județului Brăila și era formată din satele Slujitori-Albotești și Gherghești, având în total 1204 locuitori. În comună funcționau o moară cu aburi, o școală și o biserică fondată de locuitori în 1873. În acea perioadă, satul Dudescu alcătuia o comună separată, eponimă, în care locuiau 700 de locuitori. Comuna avea o școală mixtă cu 33 de elevi, o moară de vânt și o biserică fondată de fostul proprietar Ștefan Jianu.

În 1925, cele două comune făceau parte din plasa Ianca a aceluiași județ; fiecare din ele era formată doar din satul de reședință, iar Slujitori-Albotești avea 1588 de locuitori, în vreme ce Dudescu avea 1100.

În 1950, cele două comune au fost incluse în raionul Făurei din regiunea Galați. Comuna Dudescu a fost la un moment dat desființată și inclusă în comuna Slujitori-Albotești, denumită Zăvoaia. În 1968, comuna Zăvoaia a redevenit parte a județului Brăila, reînființat.

Singurul obiectiv din comuna Zăvoaia inclus în lista monumentelor istorice din județul Brăila ca monument de interes local este fântâna cu cumpănă, aflată la sud-vest de biserica din satul Zăvoaia, fântână ridicată în secolul al XIX-lea și clasificată drept monument memorial sau funerar.

 

Recensământ 2011: Populaţia totală: 3152 locuitori

Adresa primărie: Strada DR. AL. Vechiu, nr. 32, cod poştal 817220

Telefon: 0239/638790

Website: Nu deţine

 

www.brailapebune.net

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •