Administratie

Sa ne cunoastem judetul – VISANI

Sa ne cunoastem judetul – VISANI

visani

Comuna Vişani, situată pe malul stâng al Buzăului, este alcătuită din satele Vişani (centru administrativ), Câineni-Băi şi Plăşoiu (atestat la 19 februarie 1620). Satul Câineni este cunoscut ca staţiune balneară, lacul de acolo conţinând nămol cu efecte curative pentru bolile reumatice.

 

Comuna se află în vestul județului, la limita cu județul Buzău, pe malul stâng al râului Buzău, mărginindu-se cu lacurile Jirlău și Amara. Prin comună trece șoseaua județeană DJ203A, care duce spre vest către Galbenu și spre nord-est către Balta Albă, Ghergheasa și Valea Râmnicului (toate în județul Buzău; unde se termină în DN2). La Vișani, din acest drum se ramifică șoseaua județeană DJ203T, care duce spre sud-vest către Jirlău.

 

SCURT ISTORIC

 

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna Vișani făcea parte din plasa Râmnicul de Jos a județului Râmnicu Sărat, și era formată doar din satul de reședință, cu 1061 de locuitori. În comună funcționau o moară cu aburi, o școală mixtă și o biserică zidită în 1837. La acea vreme, pe teritoriul actual al comunei funcționa în plasa Grădiștea a aceluiași județ și comuna Câineni, formată din cătunele Stăvărești (care era reședința), Plăsoiu, Maralaiu și Câineni, cu o populație totală de 883 de locuitori. Aici funcționau o școală de băieți cu 22 de elevi la Stăvărești, deschisă în 1885 și două biserici — una zidită la Stăvărești în 1835 de vechiul proprietar al moșiei, Alexandru Bagdat, și o a doua la Câineni, construită de spătarul Pantazi Bagdat în 1843.

În 1925, comuna Vișani făcea parte din plasa Orașu a aceluiași județ, și era formată tot dintr-un singur sat, cu 1454 de locuitori. Comuna Câineni făcea parte din plasa Boldu a județului și avea în compunere satele Câineni, Plășoiu și Stăvărești (în continuare reședință), cu 1010 locuitori.

În 1950, județul Râmnicu Sărat a fost desființat și cele două comune au fost transferate raionului Făurei din regiunea Galați. În 1968, comuna Câineni (denumită acum Câineni-Băi) a fost desființată și inclusă în comuna Vișani, care la rândul ei a fost transferată județului Brăila.

 

Recensământ 2011: Populaţia totală: 2495 locuitori

Adresă primărie: Strada 1 Decembrie, nr. 184, cod poştal 817210

Telefon: 0239/696491

Website: www.primariavisani.ro

 

www.brailapebune.net

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •