Subito este numele celui mai nou festival din Brăila și s-a desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute. Este un festival de muzică de cameră, organizat de Filarmonica “Lyra–George Cavadia”. Calitatea înaltă a participanților și organizarea foarte bună a festivalului îl așează în rândul manifestărilor artistice de top din orașul nostru.
„La ce bun un festival de muzică de cameră la Brăila?”, se vor întreba unii. Iar răspunsul vom încerca să-l formulăm în cele ce urmează.
Brăila are de câțiva ani o Filarmonică care s-a născut greu, a crescut încet dar sigur în valoare și a ajuns astăzi la maturitate. Proba acestei maturități este și faptul că această instituție muzicală este în stare, iată, să organizeze un festival de gen, lucru de neînchipuit cu câțiva ani în urmă.
Filarmonica, la rândul ei, are șansa de a fi condusă de un om pus pe fapte mari. L-am numit aici pe Petrea Gogu, directorul Filarmonicii. De la numirea sa în fruntea instituției, Petrea Gogu a reușit să formeze o orchestră simfonică onorabilă. Și, mai ales, a creat evenimente muzicale de mare ținută artistică prin aducerea la Brăila a unor dirijori și soliști de certă valoare. Un exemplu este și acest festival.
A contat la reușita primei ediții a festivalului sus-amintit și faptul că participanții au fost formații camerale dintre cele mai importante din țară. Să amintim aici doar cvartetul Gaudeamus din Brașov, Trio Musica Amicis din Brașov, ansamblul de muzIcă veche Codex tot din Brașov, duo-ul Ion Bogdan Ștefănescu și Cătălin Soare sau Trio Academik din Iași.
Foarte important e că festivalul a beneficiat de sprijinul și consilierea președintelui Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, Dan Dediu-Sandu, născut la Brăila. Domnia sa a fost prezent în orașul natal în ultima seară a festivalului, alături de soția sa, Valentina Dediu-Sandu. Profesori universitari la Universitatea Națională de Muzică din București, cei doi și-au arătat susținerea pentru festival și mulțumirea pentru calitatea acestuia.
În buna desfășurare a festivalului a fost decisivă implicarea micii, dar inimoasei echipe de angajați ai filarmonicii. Autoritățile locale au înțeles, la rândul lor, importanța evenimentului, au sprijinit puternic festivalul și bine au făcut. Nu putem trece cu vederea susținerea financiară venită din zona agenților economici privați din Brăila.
A fost o ediție de festival făcută din pasiune pentru muzică și din respect pentru tradiția muzicală a Brăilei. Avem, așadar, un nou festival care așează Brăila, cum spuneam și cu altă ocazie, pe harta centrelor muzicale importante din România.
Subito este o indicație pe partiturile muzicale care înseamnă trecerea rapidă, bruscă, neașteptată de la un tempo muzical la altul. Cam așa a fost acest acest festivalul al muzicii de cameră – neașteptat, viu și plin de surprize muzicale foarte plăcute. Așteptăm cu nerăbdare ediția următoare.
Editorual de Dan Rotaru