Politica

Românii bolnavi, condamnați de Guvern să practice turismul medical

Românii bolnavi, condamnați de Guvern să practice turismul medical

Deputatul PNL de Brăila, Antoneta Ioniță a urmărit declarațiile recente ale doamnei ministru Sorina Pintea, declarații pline de optimism cu privire la sumele alocate sănătății, domeniu despre care chiar și premierul Viorica Dăncilă susține că este prioritatea zero a guvernului.

Parlamentarul brăilean a constatat că dincolo de aceste declarații se ascunde o cruntă realitate: sistemul sanitar este la pământ, cu spitale dotate necorespunzător, cu saloane și secții întregi nemodernizate, cu infecții nosocomiale, cu paturi mult prea puține raportate la mia de locuitori, iar puținele investiții care se realizează nu acoperă nici pe departe nevoile românilor.

[quote]Cu excepția unor centre universitare puternice, cu tradiție în servicii medicale, realitatea din restul țării arată faptul că situația este dezastruoasă, iar intenția Guvernului Dăncilă de a închide spitale din Regiunea Nord Est, printre cele mai sărace regiuni ale Europei, a stârnit indignare printre pacienți, personalul medical și edilii care au depus eforturi serioase și vizibile în modernizarea spitalelor. Urmare a acestei politici discreționare de alocare a fondurilor fără o bază reală, fără a ține cont de aglomerările urbane, de gradul de îmbolnăvire a populației, de criterii de vârstă, de incidența unor boli specifice anumitor zone, ați reușit, doamnelor și domnilor colegi din arcul guvernamental, să dezvoltați un nou tip de turism: turismul medical. Numai că, pentru acest tip de turism, nu se acordă vouchere.[/quote] spune deputatul Antoneta Ioniță.

Deputatul Ioniță solicită colegilor parlamentari de la partidele aflate la guvernare, să facă un exercițiu de imaginație, în care un bolnav trebuie să se deplaseze de la Brăila la București, Iași sau Cluj, iar acest bolnav ar avea nevoie și de un însoțitor.

[quote]Acești oameni își închiriază o garsonieră sau un apartament. Mai nou, există clinici private care au încheiat chiar contracte cu hotelurile din zonă, pentru pacienții veniți din alte județe. Ce înseamnă toate acestea pentru un om și așa bolnav? Bani cheltuiți pe transport, bani cheltuiți pe cazare, bani cheltuiți pe mâncare, zile lipsă de la serviciu. Bani pe care nu îi decontează nimeni, nici măcar Casa de Asigurări de Sănătate! Statisticile oficiale arată că, numai în ultimul an, turismul medical spre București, Cluj sau Iași a crescut cu peste 10 procente, cifră care este în creștere de la an la an. Aceleași statistici mai spun că un pacient cheltuie cu o cazare, transportul și mâncarea aproximativ 250-300 de lei pentru fiecare zi în care se află departe de casă, sumă care se dublează dacă acesta are și un însoțitor. În marea majoritate a cazurilor, nu este însă suficientă doar o singură zi, ci este nevoie de mult mai multe. Adăugați că pacientul mai trebuie să revină la control, ceea ce atrage după sine alte costuri. Sunt chestiuni care ar trebui să vă îngrijoreze.[/quote] spune Antoneta Ioniță.

Parlamentarul brăilean susține că sintagma atât de des invocată, ”Sănătatea, prioritate zero”, ar trebui să aibă și acoperire în fapte.

[quote]Ne-ați fluturat trei spitale regionale și alte cinci aflate în a doua etapă. Poate că pe hârtiile cu antetul guvernului, lucrurile arată bine, dar adevărul este că nu ați vrut nici măcar să atrageți banii europeni pentru cele trei spitale regionale. Ar trebui să le cereți colegilor miniștri să se apuce de treabă, pentru că banii europeni nu vin în pungă, așa cum sunt obișnuiți unii dintre colegii dumneavoastră. Este nevoie de viziune, de pragmatism, de proiecte scrise. Mă întreb ce le spuneți oamenilor atunci când mergeți acasă și vă întreabă de ce este nevoie să plece sute de kilometri pentru a se trata? Ce le spuneți când vă întreabă de ce nu construiți spitale și preferați să le închideți? Ce le spuneți când vă întreabă toate acestea și sunteți obligați să-i priviți în ochi, nu din spatele unui ecran de  televizor? Acestea sunt întrebări care ar trebui să vă frământe, iar dacă vreți ca într-adevăr să-i reprezentați eficient pe românii care v-au dat votul și v-au trimis în Parlament, cereți-le miniștrilor să se apuce de treabă![/quote] a fost semnalul de alarmă tras de deputatul Antoneta Ioniță.
Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •