Silviu Mares 4 decembrie 2013
Reuniunea „HIV/SIDA in Romania: provocari actuale si prioritati de actiune”
Reuniunea „HIV/SIDA in Romania: provocari actuale si prioritati de actiune”
Reuniunea „HIV/SIDA in Romania: provocari actuale si prioritati de actiune”

Marti, 3 decembrie, la invitatia si in organizarea Subcomisiei pentru Populatie si Dezvoltare, Senatul a fost gazda reuniunii cu tema „HIV/SIDA in Romania: provocari actuale si prioritati de actiune”. In contextul marcarii, la 1 decembrie, a Zilei mondiale de lupta impotriva SIDA, reuniunea a avut drept obiectiv identificarea principalelor provocari  cu care se confrunta astazi Romania si posibile solutii de prevenire si combatere a HIV/SIDA.

La dezbateri au participat presedinti si membri ai comisiilor parlamentare de resort – sanatate publica; invatamant; munca; drepturile omului, egalitatea de sanse; oficiali din partea ministerelor Sanatatii; Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice; Educatiei Nationale; Agentiei Nationale Antidrog, Administratiei Nationale a Penitenciarelor; reprezentanti ai Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii; un numar important de organizatii ale societatii civile; reprezentanti ai UNICEF si ai Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Dezbaterile, moderate de dl. senator Ion Rotaru, presedintele Subcomisiei pentru Populatie si Dezvoltare, secretar al Biroului Permanent al Senatului,  au fost precedate de prezentari introductive privind situatia HIV/SIDA in Romania – evolutii epidemiologice, grupuri vulnerabile, aspecte medicale, sociale si economice – si s-au axat pe modalitatile optime de abordare strategica a acestui domeniu, in corelare cu alte documente programatice relevante, precum noua Strategie Nationala Antidrog 2013-2010 si in contextul preocuparilor actuale de elaborare a unei Strategii Nationale de Sanatate Publica pentru perioada 2014-2020.

In cadrul intalnirii, a fost prezentat si raportul Situatia Populatiei Lumii 2013, lansat recent de Fondul ONU pentru Populatie, cu tema „Sarcina in randul adolescentelor”.
Participantii au convenit ca eficienta eforturilor de prevenire si de combatere a HIV/SIDA si de protectie a persoanelor afectate presupune: o mai buna colaborare si coordonare intre factorii responsabili, cu precadere la nivel regional si local; un dialog sustinut si permanent al autoritatilor cu organizatiile non-guvernamentale cu experienta si expertiza in domeniu; un accent mai mare pe educatia in scoala, ca factor esential al preventiei, context in care s-a recomandat introducerea obligativitatii cursurilor de educatie pentru sanatate, pentru elevii de gimnaziu si liceu.

Comentarii

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.