Politica Braila

Retrospectiva politica 2012. Uniunea Social Liberala

Retrospectiva politica 2012. Uniunea Social Liberala

Uniunea Social Liberala a fost creata in februarie 2011 ca o alternativa la Guvernarea Boc, fiind considerata singura varianta pentru a putea rasturna la viitoarele alegeri PDL-ul si partidele care il sustineau la guvernare. Initial, din USL au facut parte Alianta de Centru Dreapta, formata din PNL si PC, pe de o parte, respectiv PSD. Pana in aprilie 2012 acestea au ramas partidele care au constituit alianta, dar din aceasta luna au semnat protocoale cu USL si PNTCD-Ciorbea, partidul taranesc autentic, dar fara stampila recunoscuta de tribunal. A urmat la rand si Miscarea Verzilor condusa de Remus Cernea, cel care a devenit cunoscut publicului prin faptul ca a candidat la functia de Presedinte al romaniei din postura persoanei aflate in intretinerea parintilor. Semnarea protocolului cu USL avea sa-i aduca acestuia un post caldut in cabinetul Ponta, cel de consilier pe probleme de mediu al primului.ministru. La Braila lucrurile au ramas ca la inceput. Conservatorii lui Obreja au fost tratati ca ruda saraca, care nu participa la masa bogatilor, situatie in care PC-istii sau gasit si pe vremea cand acestia aveau un protocol cu PSD, astfel ca Alianta de Centru Dreapta, incheaiata cu PNL nu le-a adus acestora niciun beneficiu. Primul test al USL au fost alegerile locale. Iar Uniunea si-a aratat pentru prima data slabiciunile si orgoliile celor trei partide. Au fost mai mult de jumatate din localitatile judetului Braila in care partidele componente au candidat separat. Pentru unele dintre ele a fost benefica aceasta ruptura, dar pentru altele nu. Candidatul USL la presedentia Consiliului Judetean Braila, social-democratul Gheorghe Bunea Stancu, a castigat al treilea mandat, dupa o lupta la baioneta cu independentul Sergiu Ionut Diacomatu. Desi sondajele il dadeau invingator pe tanarul Diacomatu, Stancu a gasit antidotul si a castigat alegerile, cu 74911 voturi, desi pe municipiu a fost invins de Diacomatu cu scorul de 38213-36415, dar in judet l-a devansat pe acesta, Diacomatu nereusind sa adune decat 24667 voturi, in timp ce Gheorghe Bunea Stancu a adunat 38766 voturi. Se pare totusi ca antidotul a fost candidatura ecologistului Mihai Chelu, care a obtinut 23308 voturi. La primaria municipiului Braila, USL-istul Aurel Gabriel Simionescu si-a pastrat si el fotoliul castigat prima data in 2008. Acesta a intrunit chiar majoritatea voturilor valabil exprimate de participantii la vot, adica 50.64%, pentru Simionescu votand 47374 de braileni, cu aproape 11000 de voturi mai mult decat candidatul USL la presedentia CJ, in conditiile in care lupta s-a dat intre opt candidati, dar niciunul dintre constracandidatii lui Simionescu nu au obtinut mai mult de 20%.

La Consiliul Judetean candidatii USL au reusit sa convinga 74687 braileni si sa obtina 16 mandate de consilieri judeteni, ceea ce le-a adus majoritatea in CJ. La Consiliul Local Municipal Braila lucrurile au stat asemanator, 41866 de cetateni cu drept de vot au ales candidatii USL asigurandu-le acestora 14 mandate de consilieri din totalul de 27. In localitatile din judet, cetatenii au ales primari provenind de la partidele ce compuneau USL-ul in 30 de localitati din totalul de 43 de localitati, precum si un numar de 327 consilieri localidin totalul de 590, incluzand si municipiul Braila.

Dupa alegerile locale, noul Guvern USL l-a suspendat pe presedintele Traian Basescu. La Braila insa, efervescenta anti-Basescu nu s-a manifestat ca in alte judete dominate de USL, iar prezenta la vot a fost de doar 47,55%, la urne fiind prezenti 146445, dintre care au votat pentru demitere doar 129218. Localitatile in care prezenta la urne a fost de peste 50% au fost in principal cele cu primari ACD, exceptie facand doar comuna Salcia Tudor, cu primar PNL, la care prezenta la vot a fost de 47,64%.

Pe 9 august, la Tribunalul Bucuresti a fost inregistrata Alianta de Centru Stanga, formata din PSD si UNPR, iar 3 primari, doi viceprimari si 44 de consilieri ai UNPR s-au trezit in aceeasi barca cu Gheorghe Bunea Stancu, cel impotriva caruia se luptase cu doar doua luni in urma. ACS Braila s-a intarit astfel si, datorita faptului ca UNPR avea un senator la Braila, in persoana lui Constantin Sever Cibu, care s-a aratat dispus sa renunte la locul de la Senat pentru un colegiu la Camera, colegiu ce avea sa-i revina in cele din urma proaspatului consilier municipal, Dorin Silviu Petrea.

La alegerile parlamentare, trendul ascendent al USL, coloborat cu non-combatul unora dintre candidatii celorlalte partide, a facut ca USL Braila sa castige detasat toate cele 7 colegii cu peste 58%, cel mai mare scor fiind obtinut de liberalul Catalin Boboc pe colegiul 2 Senat, el intrunind 66,97% din voturile valabil exprimate, in timp ce la Camera Deputatilor cel mai mare procent a fost obtinut de Cristian Rizea pe colegiul 5 cu 66,24%, iar procentul cel mai scazut a fost inregistrat de liberalul Vasile Varga, care a convins 58,94% dintre votantii colegiului sau. In urma acestui scrutin, in care vorba unui politician „si un sac de cartofi daca era candidatul USL, castiga”, s-au ales cu un mandat de 4 ani in Parlamentul mamut, cu 5 de alesi, sapte USL-isti, Dorin Silviu Petrea de la UNPR, Vasile Varga de la PNL, Marian Viorel Dragomir, Mihai Tudose si Cristian rizea de la PSD, toti la Camera Deputatilor, iar la Senat a debutat in acest mandat liberalul Catalin Boboc, iar social democratul Ion Rotaru si-a reinoit mandatul. Si asa am ajuns din nou fruntasi la intrecerea socialista, cu un USL fara o opozitie concreta care detine majoritatea si in consiliile locale si in cel judetean, iar acum si in Parlament.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.