Avand in vedere perioada de canicula, urmare atentionarilor transmise de INMH, Inspectoratul Teritorial de Muncă Braila efectuează verificări la angajatori privind măsurile aplicate de către aceştia în perioadele cu temperaturi extreme ridicate pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă, conform O.U.G. nr. 99/2000.
In sensul O.U.G. nr. 99/2000, privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca, prin temperaturi extreme ridicate se inteleg temperaturi exterioare ale aerului, care depasesc +370C sau, corelate cu conditii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel.
In conformitate cu prevederile Ordonantei sus-mentionate, angajatorii sunt obligati sa ia urmatoarele masuri minimale pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor:
-reducerea intensitatii si ritmului activitatii fizice;
-asigurarea ventilatiei la locurile de munca ;
– alternarea efortului dinamic cu cel static ;
-alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite,cu curenti de aer.
Pentru mentinerea starii de sanatate a angajatilor sunt necesare urmatoarele:
-asigurarea apei minerale adecvate,cate 2-4 litri/persoana/schimb ;
-asigurarea echipamentului individual de protectie;
-asigurarea de dusuri.
Angajatorii care nu pot asigura conditiile mentionate mai sus vor lua de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor dupa caz urmatoarele masuri :
-reducerea programului de lucru ;
-esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru : pana la ora 1100 si dupa ora 1700 , si in cazuri speciale, intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta, potrivit prevederilor legale.
Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii de temperaturi extreme, angajatorul trebuie să ia următoarele măsuri:
– să asigure examenul medical la angajare şi controlul medical periodic,
– să urmărească depistarea precoce a salariaţilor cu contraindicaţii pentru munca la temperaturi extreme,
– să asigure primul ajutor şi transportul la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate,
– trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.
Nerespectarea prevederilor Ordonanţei 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă se sancţionează cu amenda de la 1500 -2500 lei.