Politica

Regionalizarea trebuie facuta anul acesta

Regionalizarea trebuie facuta anul acesta
Regionalizarea trebuie facuta anul acesta
Vasile Varga spune ca regionalizarea ar putea avea doua etape

In timp ce liberalii se gandesc din ce in ce mai serios la cum vor fi conduse regiunile, PSD-istii se gandesc daca regionalizarea va fi facuta sau nu prin asumarea guvernului, sabie cu doua taisuri dealtfel. Daca nu se va face anul acesta, regionalizarea va mai putea fi facuta abia peste sapte ani, ne-a spus liberalul Vasile Varga. Deputatul a mai adaugat si faptul ca, regionalizarea ar avea efecte benefice asupra absorbtiei fondurilor europene.

Cum se va face regionalizare, prin asumarea raspunderii guvernului sau prin dezbatere publica? Asta se intreaba si parlamentarii nostri. Asumarea este o procedura atipica, ce presupune evitarea dezbaterii parlamentare. La asumare, premierul vine in fata Parlamentului reunit si prezinta textul legii pe care isi asuma raspunderea. Daca in termen de trei zile niciun partid nu depune o motiune de cenzura, actul normativ intra in vigoare, insa, daca o motiune trece, legea este respinsa si guvernul este demis!
In timp ce Victor Ponta si Liviu Dragnea vor lua o decizie, liberalii spun ca realizarea regionalizarii este imperios necesara, mai ales ca acesta este ultimul an in care poate fi facuta. Vasile Varga ne-a marturisit ca cei din PNL sunt de parere ca acest proces poate fi demarat in curand si spune ca va avea doua etape, din punctul lor de vedere.
„Sustin necesitatea demararii procesului de regionalizare fiindca Romania este o tara membra a Uniunii Europene, iar Europa de astazi este una a regiunilor. De asemenea, impartirea administrativa in regiuni va eficientiza absorbtia fondurilor europene.
In ceea ce priveste punctul de vedere al PNL, opinia noastra este aceea ca, regionalizarea se poate realiza in doua etape. In prima etapa, pana la 1 ianuarie 2014, se introduce in Constitutie notiunea de regiune si se stabilesc regiunile. A doua etapa este una de tranzitie, necesara pentru adoptarea, pana la alegerile pentru conducerea regiunilor, a unei legislatii in domeniu”, a declarat liberalul Vasile Varga.

Buzaul s-ar putea alatura Brailei

Regionalizarea trebuie facuta anul acesta
Cristinel Bigiu, presedintele CJ Buzau

Braila inca are sanse sa devina capitala Regiunii Sud-Est. Deputatul a mai adaugat si faptul ca a purtat o discutie cu Cristinel Bigiu, presedintele Consiliului Judetean Buzau care s-a aratat dispus sa se alature acestei regiuni si sa sustina ca Braila sa fie capitala regiunii. Pana la stabilirea conducerii regiunilor, prin rotatie, primarii si presedintii de consilii judetene ar putea asigura prin rotatie conducerea regiunii.
„In perioada de tranzitie, pana la alegeri, solutia cea mai potrivita ar fi ca reprezentanti ai judetelor care compun regiunea – presedinti CJ, chiar si primari ai marilor municipii – sa asigure, prin rotatie, conducerea regiunii respective. Sistemul este echitabil, nimeni nu-si va impune punctul de vedere cu forta, ci in urma dialogului si argumentelor. In fine, ca punct de vedere personal, cred ca tema regionalizarii poate da nastere unor discutii utile, nu numai pentru politicieni, ci si pentru opinia publica. Dezbaterile pe acest subiect dau o sansa oraselor, judetelor sa arate unde sunt punctele lor forte, sa scoata in evidenta punctele bune. Aceasta nu trebuie, insa, sa puna o presiune asupra procesului de regionalizare.”, a spus in incheire deputatul Vasile Varga.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.