• Contact
joi, 30, noiembrie 2023
No Result
View All Result
ProBraila
6 °c
Ro
7 ° vin
10 ° sâm
7 ° Dum
4 ° lun
  • Actualitate
  • Politica
  • Administratie
  • Sport
  • Cultura
  • Economie
  • Interviuri
  • Social
  • Actualitate
  • Politica
  • Administratie
  • Sport
  • Cultura
  • Economie
  • Interviuri
  • Social
No Result
View All Result
ProBraila
Home Cultura

Regal de muzică folk la a XVI-a ediție a Festivalului Național Chira Chiralina

20/11/2023
in Cultura
Timp de citire:8 mins read
A A
0
Regal de muzică folk la a XVI-a ediție a Festivalului Național Chira Chiralina
0
Distribuiri
64
Vizualizări
Share on FacebookShare on TwitterShare on Whatsapp

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila a organizat  în perioada 18-19 noiembrie 2022, cea de-a XVI-a ediție a Festivalului Național Chira Chiralina, un regal de muzică folk, de muzică de calitate, care a delectat timp de peste patru ore publicul iubitor de cultură, cu o gală de recitaluri diversificate, susținute de talente naționale și internaționale, artiști renumiți ce au ascultat fiecare dată chemarea acestui gen muzical nemuritor, folk-ul.

Festivalul concurs este un eveniment anual, competitiv şi are drept scop descoperirea şi promovarea a noi talente interpretative şi  de creație ale muzicii folk, de continuare a unei importante tradiţii a genului la Brăila, un oraș al muzicii și al artelor, un punct important pe harta muzicii folk, unde reprezentanții acestui gen muzical și-au demonstrat calitățile de folkiști adevărați în cadrul multor evenimente de gen si concursuri naționale.

Evenimentul s-a desfășurat  pe două secțiuni: concurs (14 de concurenți din Brăila, Brașov, Bușteni, Bârlad, Târgu Neamț, Moinești, Craiova, București, Iași) și recitaluri susținute de artiști prestigioși ai genului, nume cunoscute printre iubitorii muzicii folk, artiști plini de optimism, energie si bucuria de a împărtăși publicului din emoțiile lor, cei care și-au cântat poveștile, în acorduri de chitară și a căror muzică, făcută să deschidă inimi, a cucerit publicul și a oferit ascultătorilor ocazia de a trăi o experienţă muzicală inedită. Nostalgicii veniţi la Casa Tineretului nu au uitat niciun vers din cântecele care au scris istorie și au fredonat la unison, melodiile, aplaudând minute în șir.

ArticoleSimilare

Sâmbătă, 2 decembrie, nu va funcționa telefonia fixă la Spitalul Județean Brăila

Acțiuni în teren ale polițiștilor la început de minivacanță

Canciu crede că Dragomir ”l-a lucrat” pe Chiriac în privința acordării de stimulente financiare elevilor care au obținut medalii și premii la olimpiadele școlare și competițiile sportive naționale și internaționale

Prima seară a festivalului, dedicată tinerilor folkiști, aflați la început de drum, i-a adus în fața publicului pe cei 14  concurenți, ce s-au aliniat la startul competiției și au strălucit  pe scenă, convingand juriul, nu numai că locul lor este pe scenă, că menirea lor este să încânte  dar și că merită să intre în posesia premiilor acestei ediții: Marele premiu  – 4.000 lei, Premiul I  –   2.500 lei, Premiul II –  2.000 lei, Premiul III – 1.500 lei, Premiul pentru cea mai buna creație – 1.000 lei,Premiul pentru virtuozitate instrumentala – 1.000 lei și Premiul pentru popularitate 1000 lei.

Trupa Țapinarii  a urcat pe scenă și a abordat mai multe genuri muzicale pe versuri comice, de satiră socială, cu teme inspirate din viața românului, de zi cu zi și cântate în piese melodioase ce au ridicat publicul în picioare. În cântecele lor, membrii trupei au combinat caracteristicile de  hip hop, folk si punk rock.  Piese precum Sunt fericit, Criza de 40 sau Spune-mi pe nume răsunat pe scena Casei Tineretului, oferind publicului prezent un spectacol de neuitat.

Prima seară s-a încheiat cu un recital susținut de Nicu Alifantis&FragileBand- unul dintre concertele pe care publicul Festivalului  de folk Chira Chiralina l-a așteptat cu nerăbdare, un concert în stil mare cu piese deja consacrate și aplaudate la scenă deschisă, o plăcere să le asculţi, indiferent dacă artiștii  le-au cântat sau povestit. Publicul a venit pentru artist și a știut fiecare vers al melodiilor sale, iar bucuria i s-a citit pe faţă când au cântat și interacționat împreună.

Nicu Alifantis, artistul brăilean atât de iubit și apreciat a oferit publicului, alături de trupa Fragile Band, un concert de mare rafinament, o reîntâlnire cu publicul iubitor de folk de calitate. Spectatorii s-au delectat cu piese foarte iubite, precum Emoție de toamna, Ce bine ca ești, Umbra,  Ploaie in luna lui marte, După Melci sau Piața Romana  numarul 9, dar au avut ocazia sa se familiarizeze si cu unele compoziții mai recente, ce se regăsesc pe albumele semnate de Nicu Alifantis.

Cea de-a doua seară a debutat cu un microrecital de excepție susținut de Ivan Ana Maria câștigătoarea ediției 2022 a Festivalului Național de folk Chira Chiralina, cea care, predând ștafeta concurenților de anul acesta a dat și startul Galei de decernare a premiilor.

Rând pe rând,  juriul de specialitate, cel care a notat cu obiectivitate calitatea vocii  și a valorii interpretative, dificultatea repertoriului, expresivitatea, sincronizarea, calitățile ritmice, stilul interpretative, autenticitatea, originalitate, improvizația, omogenitatea, armonizarea, virtuozitatea instrumentala (Ducu Bertzi, Veronica Dobrin, Irina Popa, Badale Raul Ionut  și Cornel Cristei) a urcat pe scenă și a înmânat, sub ropotele de aplauze ale publicului și sub ploaia de emoții a concurenților, premiile mult râvnite.

Câștigătorii ediție 2023 a Festivalului Național de folk Chira Chiralina au fost: Mastacan Luca Bogdan din Bârlad- Premiul pentru Popularitate, Alexandru Petru Vasile din Brăila -Premiul pentru virtuozitate instrumentală, Trupa Zori (alcătuită din Daria Boghean si Teodora Beleaua)–Premiul pentru cea mai bună compoziție, Duetul Luke Gehl și Matei Alexandru-Premiul III, Grupul Ecou din Bârlad-Premiul II, Crăciun Jacqueline Alessia din Craiova -Premiul I  iar Marele Premiu a fost adjudecat de trupa Summer Nights din Iași, doi tineri talentați (Dîrțu Gabriel- Teodor – vioară și voce și Poiană Tudor Răzvan–chitara si voce) ce au reprezentat cu vervă si pasiune acest gen muzical, oferind publicului un moment de excepție, premiat pe măsură.

Seara a continuat pe aceleași note muzicale, cu recitalul susținut de Ducu Bertzi, un recital de excepție, o voce proeminentă și de reper a muzicii folk, cel care prin versurile atât de calde, a topit inimile publicului cu  piese ce și-au fi dorit să nu se mai termine: Acasa, toamna, Floare de colț si M-am îndrăgostit numai de ea.  Inimile celor prezenți în sală au bătut în unison cu cea a artistului care s-a simțit acasă.

Festivalul Național de folk Chira Chiralina a continuat pe aceeași linie melodică  alături de Florin Chilian, un  spectacol de nota Zece, care a îmbinat pasiunea pentru muzică cu versuri sincere, toate într-un cadru de poveste, asigurat de publicul prezent ce aclama numele artistului și îi fredona cu pasiune piesele, parcă poezii întipărite etern în suflet.

Cea de-a doua seară a evenimentului s-a încheiat cu un show exploziv, un spectacol plin de emoții și muzică de calitate,  susținut de nimeni alții decât Provincialii,  muzicieni consacrați în sfera muzicii, prezențe scenice, pur și simplu electrizante, cu piese dinamice ce au ridicat publicul în picioare, pe placul celor prezenți în sală și a aplauzelor la scenă deschisă.

Succesul artiștilor a fost răsplătit cu aplauze, fotografii și sesiuni de autografe, grație formulei unice care a adus împreună pe scenă instrumente inedite și voci deosebite, care s-au bucurat de un succes cu totul neașteptat în fața publicului.

Și de această dată și Holul Casei Tineretului nu s-a lăsat mai prejos, întrucât partenerii Centrului, cei care au răspuns pozitiv invitației cu tradiția, au încântat privirile celor prezenți, umplându-le sufletul de emoție: Mincă Tatiana-meșter popular bijuterii și produse artizanale, Gianina Matei-meșter popular (costume tradiționale) și Nicoleta Corbu produse hand-made tricotate iar caricaturiștii, artiști de renume mondial, Leonte Năstase și Marian Avramescu au oferit publicului prezent două expoziții de excepție, prezente pe parcursul celor două zile, în holul Casei Tineretului Brăila, Personalități brăilene și Expoziție personală și totodată  au fost cei care au surprins instant, spre încântarea tuturor, chipurile celor ce au plecat acasă cu o caricatură de neuitat.

Totodată, Centrul Județean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiționale Brăila a fost alături de scriitoarea Elisabeta Furtună și a organizat  în prima zi de festival, lansarea de carte ce a avut loc in holul Casei Tineretului Brăila, mai precis a volumului Aripi si cer.

„Dacă aș avea talentul de a desena sau de a picta suflete, le-aș da forma aripilor cu care zboară poeziile Elisabetei Furtună. Nu știu din ce adâncuri de iubire, de credință sau de durere se vor fi născut ele și poate că nici nu trebuie să aflăm vreodată, pentru că își poartă singure taina învelită în sfințenie ca pe o spovedanie făcută în genunchi. O spovedanie prinsă în metafore de mătase, așa cum am spus la apariția volumului anterior. Poeta Elisabeta Furtună este ea însăși o metaforă de mătase, un om rar, dintre aceia cu care, la ceasuri de cumpănă, Dumnezeu alege să stea de vorbă. Iar alegerile Lui nu-i este nimănui îngăduit să le pună la îndoială.”            

Evenimentele conexe Festivalului Național de folk Chira Chiralina  au continuat și duminică,  19 noiembrie 2023, când a avut loc, într-un cadru ceremonial de excepție, Festivitatea de premiere a Concursului National de literatură umoristică, ediția a  VII-a, un eveniment anual, competitiv ce a avut  drept scop cultivarea literaturii umoristice în literatura de gen a Brăilei dar și  descoperirea şi promovarea a noi talente literar-artistice.

Nu au lipsit nici interviurile cu invitații și concurenții, ce ne-au împărtășit emoțiile și opiniile cu privire la această ediție a festivalului, iar amfitrionul evenimentului, Iuliana Marciuc, a fost cea care a oferit publicului  și de această dată, o prezentare de excepție a celei de-a 16-a editie a Festivalului Național de folk Chira Chiralina.

Etichete: alexandru petru vasilebrailabraileniCentrul Județean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiționale Brăilagrupul ecouMarele Premiumuzică folknicu alifantispremiipro brailaprobrailastiri brailastiri din brailaXVI-a ediție a Festivalului Național Chira Chiralinaziare braila
ShareTweetSend
No Result
View All Result

Articole recente

  • Sâmbătă, 2 decembrie, nu va funcționa telefonia fixă la Spitalul Județean Brăila 30/11/2023
  • Acțiuni în teren ale polițiștilor la început de minivacanță 30/11/2023
  • Canciu crede că Dragomir ”l-a lucrat” pe Chiriac în privința acordării de stimulente financiare elevilor care au obținut medalii și premii la olimpiadele școlare și competițiile sportive naționale și internaționale 30/11/2023
  • Cătălin Canciu: Burse de merit pentru elevi cu medii sub 4.99 sunt acordate doar la elevi de clasa a IX-a 30/11/2023
  • Dragomir si Chiriac arunca vina pe PNL pentru toate relele din educație 30/11/2023
  • Incendiu la o locuinta din comuna Tichilesti 30/11/2023

FlashScore Liga 2 

  • Termeni si conditii
  • Politică de confidențialitate
  • Politica cookies
  • Setări GDPR
  • Contact
Telefon: +40 788 760 194

© Probr.ro 2022. Created by IMCreative.ro.

No Result
View All Result
  • Actualitate
  • Politica
  • Administratie
  • Sport
  • Cultura
  • Economie
  • Interviuri
  • Social

© Probr.ro 2022. Created by IMCreative.ro.

Setări GDPR
Pentru a oferi cea mai bună experiență, folosim tehnologii, cum ar fi cookie-uri, pentru a stoca și/sau accesa informațiile despre dispozitive. Consimțământul pentru aceste tehnologii ne permite să procesăm date, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site. Dacă nu îți dai consimțământul sau îți retragi consimțământul dat poate avea afecte negative asupra unor anumite funcționalități și funcții.
Funcționale Mereu activ
Stocarea tehnică sau accesul este strict necesară în scopul legitim de a permite utilizarea unui anumit serviciu cerut în mod explicit de către un abonat sau un utilizator sau în scopul exclusiv de a executa transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferințe
Stocarea tehnică sau accesul este necesară în scop legitim pentru stocarea preferințelor care nu sunt cerute de abonat sau utilizator.
Statistici
Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice. Stocarea tehnică sau accesul care sunt utilizate exclusiv în scopuri statistice anonime. Fără o citație, conformitatea voluntară din partea Furnizorului tău de servicii de internet sau înregistrările suplimentare de la o terță parte, informațiile stocate sau preluate numai în acest scop nu pot fi utilizate de obicei pentru a te identifica.
Marketing
Stocarea tehnică sau accesul este necesară pentru a crea profiluri de utilizator la care trimitem publicitate sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.
Administrează opțiunile Administrează serviciile Administrează vânzătorii {vendor_count} Citește mai multe despre aceste scopuri
Vezi preferințele
{title} {title} {title}
Go to mobile version