Braila

Recomandari ale Avocatului Poporului dupa ancheta la PMT Tichilesti

Recomandari ale Avocatului Poporului dupa ancheta la PMT Tichilesti
Recomandari ale Avocatului Poporului dupa ancheta la PMT Tichilesti
Recomandari ale Avocatului Poporului dupa ancheta la PMT Tichilesti

Avocatul Poporului a emis o Recomandare către directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, în care solicită luarea de măsuri legale în privința supravegherii și protecției corespunzătoare a minorilor, consilierii psihologice a acestora, în vederea scăderii nivelului violenței în unitatea de detenție, precum și pentru evaluarea gradului de vulnerabilitate cu ocazia repartizării în camerele de deținere a persoanelor custodiate.

Recomandarea este urmarea anchetei efectuate de către Avocatul Poporului în Penitenciarul pentru Minori și Tineri Tichilești, după ce mass-media a prezentat informații referitoare la un minor în vârstă de 16 ani, arestat preventiv în respectivul penitenciar, care în urma unei altercații verbale cu un coleg cazat în aceeași cameră, a fost agresat grav de către acesta. Ulterior, victima agresiunii a fost transportată la spital și a decedat, iar făptuitorul era cercetat pentru comiterea infracțiunii de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte.

În urma anchetei reprezentanților Avocatului Poporului la Penitenciarul pentru Minori și Tineri Tichilești, a rezultat că, în 7 septembrie 2015, în jurul orelor 18.30, supraveghetorul Secției E5 a fost alertat de bătăi în ușă care proveneau din camera E 5.2, unde erau cazați 6 minori arestați preventiv. Acesta a constatat că un deținut era inconștient pe pat, urmare a unui conflict fizic cu un coleg de cameră. A fost informat telefonic șeful de tură, iar minorul a fost prezentat imediat la cabinetul medical și diagnosticat (de asistență medicală) cu ‘lipotimie, necooperant, insensibil la stimuli’, fiind transportat de urgență la Spitalul Județean Brăila.

În aceeași seară, minorul a fost transferat la Spitalul Județean Galați, secția anestezie-terapie intensivă pentru efectuarea unei intervenții chirurgicale pe creier. Conform informațiilor transmise de agentul care efectua paza și supravegherea minorului la Spitalul Județean Galați, în 13 septembrie 2015, la ora 7.20, a intervenit decesul acestuia, cu diagnosticele: insuficiență ac. cardio-respiratorie, bronhopneumonie, contuzie și hemoragie meningo-cerebrală. A fost informată familia, judecătorul de supraveghere a pedepselor privative de libertate și procurorul de caz.

Din cercetările efectuate, s-a stabilit că, pe fondul unei dispute verbale legate de o geantă de voiaj, minorul a fost lovit prin surprindere cu pumnii și picioarele în cap de unul din colegii săi de cameră, situație care i-a provocat starea de inconștiență. Agresorul a fost mutat în altă cameră de deținere și s-a întocmit raport de incident disciplinar (agresorul a recunoscut faptele), fiind informat judecătorul de supraveghere a pedepselor privative de libertate și sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila, care cercetează cazul.

Cei doi minori nu au avut neînțelegeri anterior incidentului. Doar victima a mai fost implicată în incidente (care au fost anchetate, s-au întocmit rapoarte de incident) cu alți colegi din cameră, care au fost mutați la secții diferite ale Penitenciarului Tichilești.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •