Actualitate

Protest al angajatilor de la Complexul de porci Tichilesti

Protest al angajatilor de la Complexul de porci Tichilesti

12736995_10205277349683568_1909709645_oLuni, de la ora 15.00, circa 70 de angajaţi ai Complexului de porci de la Tichileşti au pichetat sediul Prefecturii Brăila. O delegația a angajaților firmei patronate de Gheorghe Caruz au intrat în sediul prefecturii unde au discutat cu prefectul Lucian Olteanu şi cu directorul APIA Brăila.IMG_7777

Oamenii i-au explicat prefectului că, în acest moment, nu mai există mâncare pentru porci şi că 20% dintre aceştia s-au îmbolnăvit deja, iar dacă lucrurile continuă, peste câteva zile vor aduce porcii muribunzi în faţa Prefecturii, ca să vadă toată lumea cât de gravă e situaţia. Marea problemă a celor circa 130 de angajați de la Complexul de porci de la Tichilești, este că vor rămâne fără locurile de muncă. Oamanii adunați în fața prefecturii i-au cerut primului ministru să oprească jaful de la APIA, acuzând această instituție de abuz și răzbunare. IMG_7795

Complexul de porci de la Tichileşti are în prezent circa 41.000 de animale, iar majoritatea angajaților sunt din comună. În ultimii trei ani, societatea a fost sancţionată de trei ori pentru faptul că, la câte un transport, a depăşit gabaritul cu câteva kilograme. În luna ianuarie 2016 societatea a fost înştiintaţă că, din cauza celor 13 kilograme acumulate în plus la transporturile de animale în cei trei ani, a fost sancţionată şi  va trebui să restituie subvenţiile pentru bunăstarea animalelor în valoare de 13 milioane de lei, bani primiţi în ultimii trei ani și în plus, nu va primi nici subvenţia pe anul 2015 în valoare de 5 milioane de lei, şi nici cea pe 2016.

În aceste condiții societatea nu mai are şanse de supravieţuire. Deşi au făcut contestaţie şi la APIA, la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) şi la Ministerul Agriculturii, până acum niciuna dintre instituţii nu a găsit o soluţie pentru rezolvarea acestei situaţii, în ciuda promisiunilor primite de la minsitrul de resort.

Reprezentanţii APIA Brăila au declarat că, din punctul lor de vedere, ei nu pot face nimic, deoarece cifrele au fost introduse în sistem, care a sesizat depăşirea şi a calculat automat sancţiunea. În plus, fiind înregistrate depăşiri trei ani la rând, fie ele şi infime, conform normelor UE implementate, situaţia este tratată ca o tentativă de fraudă, de aici curgând şi sancţiunile.

 

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •