Miercuri, 16 noiembrie, de la ora 15.00, la Muzeul Brăilei a fost prezentat primul Muzeu virtual al romilor din lume. în cadrul aceluiași eveniment a avut loc și proiecția documentarului „Urmează-ți visul”, parte din proiectul „Putem mai mult Împreună”.
Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună” desfășoară proiectul „Putem mai mult Împreună”, alături de parteneri din 5 județe, printre care și din Brăila, unde partener este Asociația „DANROM”. În cadrul evenimentului a fost prezentat și un fragment din documentarul „Urmează-ți visul” ce cuprinde interviuri cu etnici romi, care își asumă apartenența la această etnie, care își desfășoară activitatea în muzica clasică, învățământ, medicină, poliție, sport.
La eveniment au fost prezenți Daniel Caraivan – președinte al Asociației „DANROM”, managerul de proiect Andrei Constantin de la Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună”, prof. Gina Anton – inspector școlar pentru minorități la ISJ Brăila, consilierul Corina Georgiana Păun de la Centrul național de cultură a romilor, lector univ. dr. Delia Grigore – preşedinte al Centrului romilor „Amare Rromentza“.
Daniel Caraiman, președintele Asociației Danrom, a declarat că după știința sa, nu mai există nicăieri în lume un Muzeu virtual al Romilor, deci este vorba despre o premieră la nivel mondial. El mai afirmat că acest muzeu „a răspuns unei necesități culturale” și „este primul element identitar al romilor care este o realizare a societății civile și nu a statului, din păcate”. Acesta a spus că accesul la acest muzeu va fi accesibil spre sfârșitul anului pe toate tipurile de divice-uri, fiind un hub de informații legat de minoritatea romă.
Inspectorul școlar Gina Anton, inspector pentru minorități în cadrul ISJ Brăila, a vorbit despre faptul că în urmă cu 20 de ani, pe când era studentă, o asculta pe profesoara sa, Delia Grigore, care la cursul de antropologie și folclor rom spunea că visul său este ca romii să aibă un Muzeu al lor. Ea a mărturisit că este emoționată să o aibă acum alături pe Delia Grigore la un eveniment care se referă la lansarea în premieră a unui Muzeului virtual al romilor.
Andrei Constantin, reprezentant al Agenției de Dezvoltare Comunitară „Împreună” și manager al proiectului amintit, a declarat că este vorba despre un proiect discutat cu 72 de organizații de romi la nivel național, pentru că ei și-au stabilit obiectivul acesta de a realiza pentru prima dată la nivel mondial un Muzeu virtual al Romilor.
Lectorul universitar Delia Grigore a adresat o invitație pentru elevii romi prezenți în sală să contribuie la dezvoltarea acestui muzeu cu orice consideră reprezentativ pentru identitatea lor etnică – fotografii, obiecte, înregistrări video, la dezvoltarea Muzeului virtual al romilor.





