La invitația personalului din cadrul Palatul Copiilor Brăila au răspuns deschis domnul prefect Iulian Timofei, dna subprefect Virginia-Loredana Badiu, presedinte al S.I.B Brăila și prim vicepreședintele Federației Sindicatelor din Educație ”Spiru Haret, Valeriu Partene, directorul Palatului Copiilor, Ghiță Nedelcu, adjunctul Lucian Urse și doamna inspector școlar general adjunct profesor Corina Ciupală.
Urmare lansării în consultare publică de către Ministerul Educației a proiectelor legilor educației, , angajații Palatului Copiilor Brăila au solicitat cu celeritate apărarea dreptului la muncă și transmiterea mesajul către minister că este inadmisibilă această lege în forma actuală referitoare la pirderea statutului de cadru didactic , conform titlului IV din lege , articolul 215 , alineatul 9.
Legea Educației, aflată în dezbatere publică în momentul de față, aduce o serie de schimbări majore, în arhitectura învățământului românesc. Articolele 213 – 216, ale actului normativ, modifică substanțial modul de organizare a educației extrașcolare, cum ar fi pierderea calități de personal didactic a profesorilor din palatele și cluburilor copiilor și transformarea acestora în funcționari publici.
”Propunerea referitoare la noile Legi ale Educației, parte a programului România Educată, va conduce la moartea învățământului extrașcolar IN MOD GRATUIT ACCESIBIL TUTUROR COPIILOR din România.
Palatele și Cluburile copiilor sunt singurele instituții de învătământ nonformal din țară care oferă educație extrașcolară GRATUITĂ accesibilă tuturor elevilor. Copiii din mediul urban dar și rural din România, mai ales de acolo de unde cluburile private lipsesc, și, mai mult decât atât, copiii, care provin din familii cu situații economice precare, frecventează cluburile și palatele de la cele mai fragede vârste până la majorat. În palate și cluburi ale copiilor își dezvoltă abilități și aptitudini pentru a fi viitori cetățeni activi ai comunităților lor, învață să cânte la instrumente, să interpreteze vocal,să recite, învață educație rutieră, educație ecologică, sanitară, limbi străine, pictează, fac sport, dansează, participă la competiții, călătoresc, într-un cuvânt se dezvoltă armonios. Acest lucru este posibil datorită activității cadrelor didactice din aceste PALATE ȘI CLUBURI ALE COPIILOR!
Dacă noile angajări în sistemul non – formal aflat în subordinea consiliului local se vor face din afara sistemului de învățământ și personalul va fi selectat fără a trece prin filtrele anterioare care garantau obiectivitatea și calitatea personalului de predare (absolvirea unei facultăți de profil/examenul de titularizare/definitivarea/examenele de grad), aceasta va duce inevitabil la scăderea calitativă a actului educațional în aceste instituții și la afectarea pe termen lung a comunității locale.
Trecerea acestei legi în forma actuală va însemna deprofesionalizarea învățământului non-formal din palatele și cluburile copiilor, instituții care au contribuit la descoperirea vocației atâtor copii și tineri talentați din țară. Angajații consideră că cel mai corect ar fi ca plata drepturilor salariale ale personalului din palatele și cluburile ale copiilor să fie finanțate de la bugetul de stat iar celelate cheltuieli să fie finațate de la bugetul local si mentinerea statutului de cadru didactic castigat prin concursuri si grade didactice” spune directorul Palatului Copiilor Brăila.
În cadrul întrunirii, prefectul a ascultat fiecare profesor care a dorit să își expună nemulțumirea și, totodată, a îndemnat reprezentantul Inspectoratului Școlar Județean, să se adreseze Ministerului Educației cu fapte concrete și situații punctuale întâmpinate de fiecare cadru didactic de la Palatul Copiilor.
”Memoriul prezentat de către domnul profesor Valeriu Partene, președintele Sindicatului «Corneliu Gheorghe Caranica» în cadrul Ședinței Comisiei de Dialog Social desfășurată săptămâna trecută, a fost transmis deja tuturor parlamentarilor brăileni cu scopul de a face cunoscute preocupările, nemulțumirile și îngrijorările profesorilor care predau și se implică în educația copiilor care vin săptămânal la Palatul Copiilor. Sunt conștient de contribuția pe care fiecare dintre dumneavostră o aduceți formării tinerilor din municipiu și județ, și vă asigur, că voi face tot posibilul să transmit mesajul dumneavoastră instituțiilor abilitate”, a declarat prefectul județului Brăila, Iulian Timofei.



