Politica

Producatorii agricoli vor putea vinde in piete doar pe baza unui card de acces

Producatorii agricoli vor putea vinde in piete doar pe baza unui card de acces
Producatorii agricoli vor putea vinde in piete doar pe baza unui card de acces
Producatorii agricoli vor putea vinde in piete doar pe baza unui card de acces

Ministerul Agriculturii impreuna cu cel al Finantelor ar putea introduce un card de acces in piete al producatorilor agricoli. Pe acest card electronic vor fi trecute date precum suprafata de teren agricol detinuta si productia obtinuta. In plus, detinatorii de carduri de acces in piete vor fi obligati sa noteze zilnic cantitatile vandute in ziua respectiva. Noua Republica sustine ca acest proiect va fi devastator pentru producatori care nu vor face decat sa plateasca mai multe biruri catre stat.

In acest fel, se doreste eliminarea situatiilor in care agricultorii vand o cantitate mai mare decat cea realizata fara sa plateasca impozit, eliminarea concurentei neloiale intre actorii din piata, persoanele fizice si comerciantii care substituie calitatea de producator agricol, dar si deficitul de competitivitate al produselor autohtone fata de produse provenite din alte tari. „Judetul Braila este un judet cu o dimensiune considerabila a sectorului agricol si de aceea, PNR Braila este interesat de tot ce propune guvernul VVP in acest domeniu.
Viorel Victor Ponta si-a pus semnatura pe un proiect de OUG prin care se instituie “cardul agricultorului”. Ca si in cazul TVA la incasare, vom arata cum, din incompetenta si suficienta, o initiativa buna se transforma intr-un cosmar pentru pentru producatorii agricoli. In fapt, combaterea evaziunii fiscale in comertul cu produse agro-alimentare nu-i un lucru condamnabil”, a spus Florin Dragan, vicepresedintele filialei local a PNR.

Cardul Agricol va functiona in detrimnentul producatorului, zic cei de la Noua Republica

Cardul de acces in piata va fi practic un document utilizat de producatorul agricol persoana fizica inregistrata fiscal pentru valorificarea produselor agricole proprii prin exercitarea actului de comert in zone publice. Vanzarea produselor obtinute de producatori se va face pe baza cardului de acces in piete, insotit de certificatul de producator si de fila din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol.
„Ce este faimosul Card Agricol – in materialitatea lui va fi exact ce-i spune numele, un card. In fond, va fi un impozit si un cosmar birocratic care presupune eliberarea unui carnet de comercializare (pe langa vechiul certificat) ce va avea 20 pe 10 cm si 100 de pagini, cu banda tricolora fix in coltul din dreapta sus, s-a prevazut un loc pentru stema, urmeaza inregistrarea producatorului la ANAF, in registrul fermelor, la directia pietelor si, in fine, atestarea profesionala a producatorului, alt demers birocratic inutil.
Pentru ce toate acestea? ”, a mai spus acesta.
Certificatele de producator, care vor avea o valabilitate de un an,si se distribuie unitatilor/subdiviziunilor administrativ teritoriale la solicitarea acestora. Ele se tiparesc de catre Compania Nationala «Imprimeria Nationala» – S.A. pe formular tipizat, cu matca, grafica cu elemente de securizare, finisate, in carnete de cate 100 de bucati, cu coperta din hartie offset, numerator cu 5 cifre, banda tricolora in dreapta sus si stema tarii in stanga sus. Acordarea certificatului de producator se face pe baza atestatului profesional si a rezultatului verificarilor in teren efectuate de persoanele imputernicite de primar in acest sens. „Asadar, un ministru al agriculturii care a uitat sa notifice Comisia Europeana pentru subventionarea partiala a accizei la motorina “s-a muncit” sa ne prezinte in detaliu cum va arata un carnet de comerciant, sa ne descrie tehnicalitatea accesului in pietele SF ale viitorului si a pritocit o ordonanta care nu raspunde la niciun scop din cele declarate.
Dragi braileni, nu veti avea subventie la motorina dar veti deveni competitivi prin impozitare si chiar dubla impozitare. Asta va pregateste Viorel Victor Ponta.”, a spus Florin Dragan in incheiere.
Ca sa fie luati in evidenta ca platitori de taxe si impozite, prin atribuirea unui cod de identificare fiscala, producatorii agricoli persoane fizice care detin certificate de producator se inregistreaza la serviciile financiare descentralizate, respectiv administratiile teritoriale ale finantelor publice de care apartin. Inregistrarea fiscala se asigura fara perceperea de taxe, prin transmiterea de catre primarii, catre administratiile financiare teritoriale, a bazei de date. Comercializarea en gros a produselor din sectorul agricol se va realizeaza in baza carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.