Unul dintre proiectele deputatului Alexandru Popa în calitate de parlamentar a fost înființarea în județul Brăila a unor școli profesionale care să funcționeze în sistemul învățământului dual, în care să fie instruiți copiii din mediul rural care vor să lucreze în agricultură, dar care din motive financiare sau de altă natură nu pot urma o clasă cu profil agricol la un liceu de la oraș.
”Ca fermier, știu foarte bine ce probleme au agriculturii brăileni în a găsi personal calificat în domeniu și de asemenea, știu și ce greutăți financiare au o mulțime de familii din mediul rural când e vorba de a-și trimite copiii la liceu. De aceea am considerat că astfel de școli profesionale care să funcționeze în mediul rural sunt o soluție atât pentru fermierii brăileni interesați să se implice în calificarea forței de muncă, precum și pentru familiile sărace, care dacă ar avea la dispoziție o variantă care să nu-i împovăreze cu costuri suplimentare, și-ar trimite copiii în continuare la o școală. Pentru că în agricultura modernă nu mai vorbim despre necalificați care să culeagă la mână recolta de pe câmp, ci vorbim de specialiști capabili să conducă un utilaj modern, care costă zeci sau sute de mii de lei, pe care, ca fermier, nu-l poți da pe mâna oricui, ca să-l folosească în câmp” a declarat deputatul Alexandru Popa, președintele PNL Brăila.
Nu întâmplător proiectul pilot a fost implementat în comuna în care s-a născut. Școala Profesională „Anastase Simu” va avea sediul în satul Scărlătești, fiind în subordinea Școlii Gimnaziale Cireșu.
”Am avut mai multe discuții cu conducerea școlii din Cireșu și cu Primăria, pentru a ne asigura să sunt îndeplinite toate condițiile legale pentru înființarea acestei școli profesionale la care se vor putea înscrie absolvenții de gimnaziu la una dintre cele două specializări, agricultor culturi de câmp (12 locuri) și mecanic agricol (12 locuri), cursurile fiind cu o durată de 3 ani.
Și fiindcă nu poți învăța agricultura modernă doar în sala de clasă, ci trebuie să ieși în câmp, să faci practică, să folosești mașinile și utilajele despre care citești în manuale, firma la care sunt asociat își asumă asigurarea fondurilor pentru infrastructura școlară, precum și pentru burse și bonusuri pentru elevi. Aceștia vor avea unde să facă practică, iar apoi, vor avea și locuri de muncă, dacă se vor dovedi a fi meseriași buni și serioși.
Și nu vreau să mă opresc aici. În funcție de modul în care vor merge lucrurile cu noua școală profesională, în baza experienței căpătate în acest proiect pilot, intenționez să mă implic în a înființa încă 6-7 școli profesionale cu profil agricol în alte localități brăilene, ca să acoperim cea mai mare parte județului din acest punct de vedere.
Investiția pe care o am în vedere pentru început este de până în 50.000 euro, pentru clasele care vor funcționa din toamnă în cadrul acestui proiect pilot, dar pe măsură ce lucrurile vor evolua și poate se va mări și numărul de clase, voi investi fonduri suplimentare pentru dezvoltarea școlii.
Deja am informații că există un mare interes printre absolvenții de gimnaziu din Cireșu și din localitățile apropiate, pentru locurile care au fost anunțate pentru viitorul an școlar și asta mă bucură.
Aceste proiect este un mod de a susține comuna din care provin, de a ajuta copiii din Cireșu și din localitățile apropiate și dacă lucrurile vor merge așa cum sper, voi merge mai departe cu înființarea unor noi școli profesionale cu profil agricol în județul Brăila” a declarat președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa.