Politica

Ponta spune că, dacă se va face, cheltuielile pentru podul peste Dunăre ar putea fi plătite din bani de la buget

Ponta spune că, dacă se va face, cheltuielile pentru podul peste Dunăre ar putea fi plătite din bani de la buget

Prezent astăzi la Brăila pentru o întâlnire regională a Partidului Pro România, fostul prim-ministru Victor Ponta a confirmat afirmațiile comisarului european Corina Crețu în privința finanțării europene pentru podul de la Brăila.

Victor Ponta a spus că în perioada în care a fost premier, Guvernul a reușit să pună în acordul cu Uniunea Europeană pe perioada 2014 – 2020, prin ITI pentru Delta Dunării, finanțarea, nu doar a podului, dar și a lucrărilor de infrastructură aferente. Acesta a spus că acest proiect a fost făcut nu numai pentru asfaltarea localităților din Deltă, ci și pentru crearea unei infrastructuri pentru a ajunge în Delta Dunării, astfel că a fost introdus și podul peste Dunăre în proiect.

Ponta a spus că nu înțelege cum s-a dat drumul la o lucrare fără ca înainte să prezinți proiectul celui care o finanțează. Chiar dacă Mihai Tudose a spus că că proiectul poate fi depus oricând, până la finalizarea lucrărilor, Ponta a atras atenția că cei de la Comisia Europeană ar putea să spună că unele cheltuieli din proiect nu sunt eligibile. Din ce știe el din discuțiile tehnice, pe care le știe și Mihai Tudose, doar 240 de miliane din cei 500 de milioane de euro ar fi eligibili.

[quote]După cum știți, domnul Tudose, în ultima zi de mandat a semnat contractul. Asta era în ianuarie și totuși nu se întâmplă lucrurile. Am verificat la Bruxelles, avem o situație, eu am verificat-o de mai multe ori ca să fiu sigur că e adevărată, că nu puteam să cred. Până azi, când sunt aici la Brăila, și am așteptat această zi ca să fac acest anunț, la Bruxelles nu a venit niciun proiect pentru finanțare. Nu există o aplicație pentru finanțarea acestui pod. Asta înseamnă că, dacă nu se mișcă mai repede, și dacă nu se mișcă bine, și dacă se apucă de lucrări, aveți două variante, proaste amândouă: ori să se oprească lucrările la un moment dat și să rămâneți cu un început de pod, pentru Dumnezeu știe câți ani, ori să se continue, să-l finalizeze și să dăm 500 de milioane de euro din banii de buget, adică din ceea ce ar trebui să folosim pentru sănătate, educație și altceva, în loc să-i luăm nerambursabili, sigur cu partea de cofinanțare, de la Comisia Europeană. Doamna comisar european Crețu a transmis pe căi neoficiale, a încercat să convingă pe oamenii de acolo. Nu prea ai cu cine să vorbească la Guvern. A spus și public, domnilor am bani, veniți să vă dau banii[/quote], a declarat Victor Ponta.

Președintele Pro România a spus că nu poate să creadă că la trei ani de la lansarea proiectului nu s-a întâmplat nimic. Parlamentarii Pro România vor face o interpelare pentru ministrul Transporturilor, ca acesta să trimită la Bruxelles cât mai repede proiectul pentru a putea cere bani de la Comisia Europeană.

Ponta s-a referit apoi la pesta porcină africană, care a afectat și județul Brăila în ultimele luni. El a spus că parlamentarii partidului vor face un proiect de lege, pe care speră să-l susțină toate forțele politice, pentru a putea fi repopulate acele ferme.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •