
Ministerul Educatiei a decis ca premierul Victor Ponta nu a plagiat in teza de doctorat, cu toate ca Universitatea Bucuresti si Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) au adus probe consistente ca premierul a copiat fara sa semnalizeze paragrafele citate. Ministerul a ignorat deciziile celor doua institutii si a luat in calcul doar concluziile Comisiei Nationale de Etica, institutie din subordinea sa, care a constat anul trecut ca lucrarea lui Ponta nu contine elemente de plagiat. Ministerul a respins si cererea Universitatii Bucuresti de a-i retrage titlul de doctor in drept penal obtinut de Ponta in 2003 cu lucrarea ”Curtea Penala Internationala” care a fost coordonata de fostul premier Adrian Nastase, proaspat repus in libertate.
Pe 19 iulie 2012 Comisia Nationala de Etica a trimis Ministerului Educatiei raportul oficial prin care a constat ca premierul Victor Ponta nu a plagiat in lucrarea de doctorat intitulata „Curtea Penala Internationala”. Altfel spus, Ministerul Educatiei condus de Remus Pricopie a oficializat decizia de neplagiat pentru premierul Ponta. În cazul plagiatului lui Victor Ponta au fost emise trei decizii oficiale. Scorul fiind de 2 la 1 pentru plagiat. Prima institutie care s-a pronuntat pe acuzele de plagiat aduse lui Victor Ponta a fost CNATDCU, a carei componenta a fost dizolvata de minister in aceeasi zi in care a anuntat ca Victor Ponta a plagiat. A urmat Consiliul National de Etica – a carui componenta fusese schimbata de ministrul interimar Liviu Pop – care a dat un verdict conform caruia „Victor Ponta nu a plagiat”. Teza a fost analiza si de Universitatea din Bucuresti, care a concluzionat ca teza de doctorat a premierului este un plagiat si a cerut Ministerului Educatiei „sa ia masurile legale care se impun”. Dupa ce Universitatea din Bucuresti a trimis Ministerului Educatiei rapoartele care arata ca Victor Ponta a plagiat, precum si scrisoarea prin care a cerut ministerului „sa ia masurile legale care se impun”, Ecaterina Andronescu – ministru la acea vreme – a declarat: „Lasati-ma sa le citesc si sa gandesc un raspuns”
Ulterior, dupa ce peste 1.600 de profesori universitari, oameni de cultura si oameni simpli au semnat scrisoarea deschisa „Doamna Andronescu, retrageti-i titlul lui Ponta!”, ministrul de atunci a declarat ca legea nu-i da “competente in aceasta directie.”
Ministerul Educatiei a luat in calcul doar constatarea propriei comisii adica a CNE care a spus c? Ponta nu a plagiat. Decizia CNE a fost luata dupa ce trei experti in drept, printre care si avocatul Gheorghita Mateut, au precizat ca Ponta nu a plagiat. Mateut a explicat la acel moment ca in materia dreptului penal international sursele de informare sunt limitate. Deci Ponta nu a plagiat, a gandit identic cu ceilalti autori.
Premierul Victor Ponta a fost prima data acuzat de plagiat de revista Nature unde jurnalistul Quirin Schiermeier a publicat pe 18 iunie 2012 un articol in care prezenta probele plagiatului. Premierul Victor Ponta a declarat in permanenta ca nu a plagiat in lucrarea de doctorat si a acuzat in permanenta ca acest caz a fost creeat de Traian Basescu si PDL. De altfel, Victor Ponta a declarat ca va demisiona daca CNE il va declara plagiator. Ceea ce nu s-a intamplat. Dar a avut alte efecte. Parlamentul dominat de USL a decis sa modifice Legea Educatiei Nationale in sensul ca plagiatul trebuie sa fie constatat de acum inainte doar prin instanta.