Politica

PMP demarează campania „Alegem primarul in doua tururi”

PMP demarează campania „Alegem primarul in doua tururi”

Partidul Mişcarea Populară a demarat campania „Alegem primarul in doua tururi”, prin  care îşi propune strângerea a peste un milion de semnături, pentru revenirea la alegerea primarului în două tururi de scrutin. La nivelul judetului Brăila organizația PMP va încerca să strângă în jur de 14.000 de semnături, ceea ce reprezintă 10% din totalul voturilor obținute de primarii aleși în 2016.

„Acest demers vine din nevoia de a repara greşeli legislative care au făcut ca democraţia din România să fie afectată în mod direct. Una dintre aceste erori este alegerea primarilor într-un singur tur, despre care constatăm că este o eroare politică. În primul rând, un partid mare cum este PSD îşi garantează consolidarea pe baza căruia obţine scoruri foarte mari la următoarele alegeri. Spre exemplu, la Bucureşti primarul a fost ales cu 13,3% din totalul listei de alegători. Unde sunt vremurile  care spuneau ca primarul din Bucureşti se alege cu peste un milion de voturi? La fel și în minucipiul Brăila, unde primarul a fost ales de 15,56% din alegătorii de pe listele electorale. Considerăm că în momentul de faţă, din cauza acestui mod de a alege primarii, aceştia nu mai sunt reprezentativi din punct de vedere electoral. De asemenea acest sistem nu stimulează prezenţa oamenilor la urne.”, a declarat preşedintele PMP Brăila, Viorel Botea

Campania de strângere de semnături a PMP se va desfăşura până în luna iunie în toate localităţile din România. Echipele PMP vor împărţi pliante în care arată că în multe localităţi există primari care au fost aleşi cu 7 – 10% dintre cetăţenii cu drept de vot, iar scrutinul unic de alegere a edilului a dus la lipsa competiţiei dintre candidaţi, scăderea interesului cetăţenilor şi implicit a prezenţei la vot, precum şi creşterea reţelei de primari şi baroni locali PSD.

[quote]Reamintim că PMP a depus încă din 2015 un proiect legislativ pentru revenirea la alegerea primarului în două tururi de scrutin, însă proiectul a fost respinsîn Parlament de majoritatea PSD-ALDE-UDMR. Anul acesta, Partidul Mişcarea Populară a depus un nou proiect în acest sens[/quote], a spus președintele executiv al PMP Brăila, consilierul județean Ionel Adetu.

În județul Brăila au fost 4 primari care au fost aleși cu mai puțin de 20% din alegătorii de pe listele electorale, în Chiscani, Brăila, Romanu și Ciocile. În schimb au fost și 6 primari care au obținut peste 50% din totalul alegătorilor înscriși pe listele permanente: Surdila Greci, Cireșu, Galbenu, Gemenele, Siliștea și Gradiștea.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •