Administratie Economie

Ploile benefice pentru culturile agricole

Ploile benefice pentru culturile agricole
Ploile benefice pentru culturile agricole
Ploile benefice pentru culturile agricole

 

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a afirmat că ploile din ultimul timp au fost benefice pentru culturile de porumb şi de floarea soarelui, însă la grâu vor exista şi suprafeţe afectate. La nivelul județului nostru, Traian Cișmaș, directorul Direcției de Agricultură Județeană Brăila, a menționat că la noi a picat bine culturilor, dar mai puțin celor din partea de nord-est a județului, unde a căzut grindină. Unii producători susțin că va rezulta o producție excelentă, între 4 – 5 tone grâu la hectar.

Săptămâna trecută, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a declarat că ploile din ultima perioadă au avut și beneficii, dar și dezavantaje pentru culturile agricole.

În acest sens, Daniel Constantin a precizat:

Avem cele două feţe ale căderilor masive de precipitaţii. Pentru grâu este posibil să avem suprafeţe afectate, dar pentru floarea soarelui şi porumb cred că ploile au fost mai mult decât benefice. Sper să fie bine până la sfârşit. M-am ferit să spun ce producţii se fac, dar mi-aş dori ca şi anul acesta să fie peste tot aşa cum este aici, deoarece cea mai importantăoperaţiune în agricultură este recoltatul. Degeaba ai o producţie bună şi stai să te uiţi la ea dacă vremea nu te lasă să o iei din câmp. Sper ca toţi fermierii să poată lua producţia din câmp. Eu am imaginea foarte clară cu se întâmplă la nivel naţional pe fiecare cultură în parte, dar nu vreau să mă pronunţ înainte pentru că asta ar influenţa preţul şi piaţa şi nu cred că este în regulă. Să-i lăsăm pe fermieri să recolteze şi pe urmă vom trage linie. Poate că anul acesta vom scoate în evidenţă şi pe cei mai importanţi fermieri din România, în funcţie de producţia medie obţinută.

Daniel Constantin a mai subliniat că producţia totală de grâu va fi cunoscută la finele lunii iulie sau începutul lunii august, când se va încheia campania de recoltat, la ora actuală fiind finalizată, la nivel national, 37% din suprafaţă:

Avem finalizată recoltarea la grâu pe 37% din suprafaţă. Stăm bine la orz, acesta a fost deja recoltat, la rapiţă suntem undeva la 80% şi la orzoaică tot la 80-90%. Problema şi emoţia mare este la grâu. Cred că dacă nu aveam ploile din ultimul timp se putea vorbi despre producţii record. Nu vreau să dau cifre, însă aici, punctual, fermierul pe care îl vizităm azi are o producţie de 4.000 de kilograme la hectar, dar pe o mie şi ceva de hectare. Nu ştiu cât va fi la nivel naţional. Repet, nu vreau să dau cifre pentru că nu vreau să influenţăm preţul. Este foarte important pentru fermieri ca după un an în care au muncit foarte mult să aibă un preţ corect. Aşteptăm să vedem cum se încheie campania, undeva la sfârşitul acestei luni sau începutul lunii august.

La nivelul județului nostru, Traian Cișmaș, directorul Direcției de Agricultură Județeană Brăila, a menționat:

La noi putem spune că totul a mers bine culturilor. Mai puțin celor din partea de nord-est a județului, unde a căzut grindină. Este vorba de comunele Măxineni, Salcia Tudor, Gradiștea, Racovița. În respectivele zone există specialiști în teren, împreună cu membrii Comisiei constituită la nivelul Consiliului Local din fiecare comună și se fac constatări la fața locului. Încă nu știm exact care sunt pagubele, dar sperăm să nu fie mari. În rest, pot spune că am avut noroc, în sensul că nu am avut problemw ca în alte județe unde au fost ploi cu căderi de grindină. Însă cum la noi de ani buni s-a instalat seceta pedologică, Brăila este nevoită să irige toate terenurile agricole. De aceea la capitolul irigații, județul nostru ocupă primul loc în topul județelor din țară. În ceea ce privește producția din această campanie, nu se știe momentan care va fi, dar cu siguranță se va afla până la începutul lunii august. În urma discuțiilor pe care le-am avut cu unii producători, sunt rezultate bune, producția este excelentă, în rensul că au rezultat între 4 – 5 tone grâu la hectar.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •