Actualitate

„Plăteşte online în siguranţă! – #BuySafePaySafe” – campanie de prevenire şi conştientizare asupra fraudelor pe internet, lansată la nivel european

„Plăteşte online în siguranţă! – #BuySafePaySafe” – campanie de prevenire şi conştientizare asupra fraudelor pe internet, lansată la nivel european

În  perioada 4-15 iunie 2018, la nivel european s-a derulat Operațiunea E-Commerce 2018, o acţiune comună a organismelor de aplicare a legii din 28 de state din Uniunea Europeană şi din afara acesteia. În timpul operaţiunii au fost efectuate peste 200 de percheziții domiciliare şi identificate 20.000 de tranzacții frauduloase, au fost implicaţi peste 200 de parteneri privați şi confiscate mai multe categorii de bunuri: bani, droguri, carduri, dispozitive electronice.

La finalul acestei ample acţiuni au fost arestaţi 95 de infractori specializați în comiterea de fraude și membri ai rețelelor infracționale din mediul online suspectați de comiterea unor fraude online. Suspecții arestați au realizat tranzacții frauduloase cu carduri de credit compromise, prejudiciul estimat depăşind 8 milioane Euro.

Acțiunea a fost coordonată de către Centrul European de Criminalitate Informatică (EC3) din cadrul Europol, cu sediul la Haga. Centrul a primit sprijin direct de la comercianți, companii de logistică, bănci și companii emițătoare de carduri. Europol a oferit, de asemenea, suport analitic în investigațiile desfășurate de autoritățile naționale.

În urma rezultatelor obţinute, cele 28 de state participante au lansat în data de 19 iunie a.c. Campania de prevenire şi conştientizare asupra fraudelor pe internet #BuySafePaySafe. România se alătură acestui demers, care reprezintă doar începutul unei serii de investigații operative, mai multe arestări fiind așteptate în următoarele luni.

Astfel, Poliţia Română, prin Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, va promova pe teritoriul naţional, prin intermediul mediului on-line sau în cadrul unor întâlniri cu cetăţenii, mesajele campaniei, care au fost elaborate la nivelul EUROPOL, sub forma unor afişe şi a unor prezentări animate.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila va difuza zilnic, în perioada 21-30 mai 2018, unul dintre cele 8 mesaje adresate cetăţenilor pentru realizarea în siguranţă a cumpărăturilor online.

Întrucât există o serie de reguli de siguranță care pot fi adoptate pentru a evita fraudele online, poliţiştii brăileni vă recomandă:

 • Verificați dacă dispozitivul pe care îl folosiți pentru a efectua achiziții online este configurat în mod corespunzător și conexiunea de internet este sigură;
 • Folosirea unui card este o modalitate sigură de plată în comerțul online atât timp cât vă luați aceleași măsuri de precauție ca și în celelalte tipuri de achiziții;
 • Există anumite indicii care vă ajută să identificați o fraudă. Dacă sunteți victima unei fraude online, sesizați poliția. Dacă ați cumpărat produsul prin intermediul unui card de credit sau debit, sesizați banca emitentă;
 • Verificați-vă serviciul de internet banking în mod constant. Anunțați imediat banca emitentă dacă observați plăți sau retrageri pe care nu le-ați efectuat dvs.

 

Distribuie postarea
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •