Politica

Ionita: Plafonarea sporurilor în sistemul sanitar diminuează creșterea salarială promisă de guvern

Ionita: Plafonarea sporurilor în sistemul sanitar diminuează creșterea salarială promisă de guvern

Antoneta Ioniță, deputat PNL, de profesie medic, susține revendicările sindicaliștilor din sănătate și spune că deși începând cu 1 martie, salariile medicilor și asistenților medicali din spitale ar fi trebuit să crească, așa cum a promis coaliția PSD – ALDE, cu procente cuprinse intre 40% și 170%, prin plafonarea sporurilor creșterile vor fi nesemnificative.

Parlamentarul brăilean spune că prin plafonarea sporurilor din sistemul sanitar, se afectează, de fapt, creșterea salarială promisă d guvernanți. Pe acest fond, sindicatele din sistemul sanitar sunt nemulțumite și pregătesc ample acțiuni de protest, ce vor culmina cu declanșarea unei greve generale în luna aprilie, mai ales că unele categorii de personal nu au fost luate în calcul la creșterile salariale, ceea ce a dus la dezbinarea corpului medical.

[quote]Liderii social-democrați declară triumfalist că salariul unui medic poate ajunge la peste 4000 euro pe lună și că, astfel, va fi stopată migrația cadrelor medicale în alte țări. Ce nu spun acești politicieni este că medicii de familie și asistentele medicale din cabinetele acestora nu beneficiază de majorări, ceea ce va duce la dispariția acestei specialități în următorii cinci ani[/quote], a declarat Antoneta Ioniță, deputat PNL.

Aceasta atrage atenția și asupra faptului că procentul din PIB alocat sănătății rămâne în continuare neschimbat, ceea ce va afecta investițiile, aprovizionarea cu medicamente și materiale sanitare.

Antoneta Ioniță, semnalează și alte probleme existente în sistemul sanitar, probleme care nu se reduc doar la salarii.

Medicii s-au săturat să lucreze în spitale fără aparatură medicală performantă, nu mai doresc să le fie îngrădită cariera, sunt sătui de birocrație, sunt suprasolicități, ceea ce duce la epuizarea fizică și psihică. Și pacienții au nevoie de un act medical de calitate și de siguranță, au nevoie de medicamente, de materiale auxiliare, de condiții spitalicești civilizate”, spune deputatul PNL într-un comunicat de presă.

Antoneta Ioniță este îngrijorată și de lipsa de viziune a actualei guvernări privind remunerarea personalului din sistemul sanitar și atrage atenția asupra faptului că este posibil ca, din luna august a acestui an, sumele necesare pentru plata salariilor să devină insuficiente.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •