În ședința din 19 aprilie 2024, Biroul Electoral Central a adoptat decizii privind respingerea sau admiterea unor candidaturi la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024. După ce în ședința din 16 aprilie BEC a respins candidaturile depuse de Partidul Diaspora Unită și candidatura independentului Paul Octavian Jurma, din cauza numărului mai mic de semnături de susținerea decât numărul minim prevăzut de lege, în ședința din 19 aprilie s-au adoptat și alte decizii de respingere a unor candidaturi.
Astfel, BEC a adoptat o decizie de respingere a candidaturilor propuse de PARTIDUL OAMENILOR LIBERI, PARTIDUL NOUA ROMÂNIE și PARTIDUL NAŢIONAL ŢĂRĂNESC MANIU – MIHALACHE la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024, dar și cele ale candidaților independenți MUSTĂŢEA ILIE – CĂTĂLIN și MÎNDRU PETRU.
Totodată, au fost luate decizii privind admiterea candidaturilor propuse de UNIUNEA DEMOCRATĂ MAGHIARĂ DIN ROMÂNIA, PARTIDUL ROMÂNIA MARE și PARTIDUL PATRIOŢILOR pentru alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024. De asemenea au fost adoptate decizii privind admiterea candidaturilor independente depuse de GHEORGHE VLAD – DAN, ŞTEFĂNUŢĂ NICOLAE – BOGDĂNEL și ŞOŞOACĂ DUMITRU – SILVESTRU la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024.
Reamintim că în ședința din 16 aprilie BEC a admis listele de candidați propuse pentru alegerile europarlamentare de Alianța Dreapta Unită (USR – PMP – Forța Dreptei), Alianța ”AUR”, Alianţa Politică România Socialistă, Partidul Alternativa Dreaptă, Partidul Umanist Social Liberal, Partidul Reînnoim Proiectul European al României și a admis în parte candidaturile propuse de Partidul Alternativa Dreaptă la alegerile europarlamentare, fiind respinsă candidatura persoanei care se afla pe locul trei al listei, Păduraru Mihăiță-Victoraș, pe motiv că acesta face parte din alt partid, precum şi a candidatului independent Paula Marinela Pîrvănescu.
Anterior, BEC a admis listele de candidaţi propuse de Alianţa electorală PSD-PNL şi Partidul S.O.S. România.
Până la termenul limită de depunere a candidaturilor la alegerile europarlamentare au fost depuse 15 candidaturi ale partidelor politice sau alianțelor și 7 candidaturi ale independenților. În urma deciziilor BEC în cursă au rămas 11 partide sau alianțe și 4 candidați independenți. Deciziile de admitere sau respingere a candidaturilor pot fi contestate, candidaturile urmând a fi considerate definitive data de 29 aprilie.