Politica

Parlamentarii au votat impozitarea suplimentară a pensiilor speciale

Parlamentarii au votat impozitarea suplimentară a pensiilor speciale

Parlamentul a decis miercuri impozitarea tuturor pensiilor speciale cu până la 85%, inclusiv ale magistraților, polițiștilor și militarilor. Toate partidele parlamentare au votat pentru tăierea pensiilor speciale, fiind votată cu 309 voturi pentru și unul împotrivă. Șansele ca acest proiect să se materializeze sunt mici dacă se ține cont de sugestia Curții Constituționale potrivit căreia orice demers legislativ referitor la pensiile speciale este neconstituțional. Dacă nu va fi contestată la CCR, legea va merge la promulgare.

Pensiile speciale vor fi impozitate cu până la 85%, în urma deciziei majorității deputaților, a spus deputatul PNL Antoneta Ioniță. Toate pensiile speciale mai mari de 7.000 de lei vor fi impozitate cu 85%, iar cele cuprinse între 2.000 și 7.000 de lei cu un procent de 10%. Procentele se aplică tuturor celor care au beneficiat, în ultimii ani, de acest fel de pensii: judecători, procurori, personalul navigant din aviația civilă, membrii Corpului diplomatic și consular, primari, polițiști, militari, inclusiv foștilor președinți ai României. Legea nu va afecta principiul contributivității. De asemenea, în ședința comună a Senatului și Camerei Deputaților, care va avea loc astăzi, se va supune dezbaterii și se va vota și pentru aplicarea aceleiași măsuri pentru senatori și deputați.

”Tăierea pensiilor speciale este un gest de dreptate și o reparație pentru toți românii care au muncit cinstit și care, la finalul activității, au primit bani doar în funcție de contribuțiile pe care le-au avut pe parcursul vieții active. Existența pensiilor speciale a fost mereu un motiv de dispută în societatea românească și este îmbucurător că parlamentarii au înțeles că se impune revenirea la o situație de normalitate, mai ales în contextul actualei crize COVID-19. Nu doar cei care au rămas fără loc de muncă, care au fost trimiși în șomaj tehnic sau care au pierdut din venituri trebuie să resimtă efectele pandemiei. Dacă vorbim despre solidaritate, aceasta trebuie demonstrată, nu doar declarată.

Se estimează că economia realizată la bugetul statului, prin supraimpozitarea pensiilor speciale, este de 40 de milioane de euro lunar. Suma ar putea fi folosită pentru investiții masive în domeniul sanitar, mai ales că pandemia a arătat din nou slăbiciunile sistemului sanitar. Din banii economisiți se pot cumpăra tablete pentru zecile de mii de elevi care nu au acces la educație în mediul on-line, în lipsa unui suport tehnic care să le permită participarea la învățământul de la distanță, dar și în absența internetului” a spus deputatul PNL Antoneta Ioniță.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •