Social

Părinții elevilor de la Școala M. Kogălniceanu protesează împotriva fuziunii acestei școli cu Școala Al. Pușkin

Părinții elevilor de la Școala M. Kogălniceanu protesează împotriva fuziunii acestei școli cu Școala Al. Pușkin

Începând cu anul şcolar 2019-2020, din acuza numărului în scădere al elevilor, Şcoala Gimnazială “Mihail Kogălniceanu” ar urma să fuzioneze prin absorbţie cu Şcoala Gimnazială “Al. S. Puşkin”.

Ambele școli au un număr mai mic de 300 de elevi, cu tot cu grădinițele arondate, plafon stabilit prin lege. Cum Şcoala “Mihail Kogălniceanu” are mai puțini elevi decât Școala ”Al. S. Pușkin”, prima dintre ele ar trebui să își piardă personalitatea juridică.

În prezent Şcoala “Mihail Kogălniceanu” are 274 de elevi, cu tot cu cei de la grădiniță, şi nu mai pot funcţiona pentru anul şcolar viitor cu mai puţin de 300 de elevi. Din punct de vedere al metodologiei, întotdeauna şcoala care are sub efectiv este absorbită de o altă şcoală cu efective peste sau cel puţin de 300 de elevi.

Inspectorul școlar general Cătălin Canciu a precizat că fuziunea va fi una doar pe hârtie, în sensul în care elevii, profesorii şi toţi ceilalţi angajaţi ai Şcolii “M. Kogălniceanu” vor rămâne în clădirea situată pe strada Costache Negruzzi nr. 102. De asemenea, nu se pune problema nici de pierderea vreunui loc de muncă, cu excepţia postului de director al unităţii, câştigat prin concurs de profesoru Dorin Chiru, care ar putea fi delegat ca director adjunct la nouă formă a școlii. Singurul post care ar urma să dispară din organigramă este cel de secretar al şcolii.

Părinţii nu sunt împăcați cu această schimbare şi au programat pentru luni, 10 decembrie, de la ora 17.00, o şedinţă extraordinară la sediul şcolii, la care au fost invitaţi să participe inspectorul şcolar general și primarul Marian Dragomir, alături de peste 50 de părinți și cadre didactice ale școlii.

La finalul întâlnirii primarul Marian Dragomir le-a promis părinților că va avea zilele următoare discuții cu reprezentanții ISJ pentru a găsi o soluție de a salva școala de la dispariție din punct de vedere al personalității juridice. Singura variantă care ar putea fi luată în calcul este preluarea de către Școala Mihail Kogălniceanu a unei grădinițe din apropiere. Părinții au elevilor de la Școala Kogălniceanu consideră că prin această fuziune se dorește salvarea școlii Pușkin, căreia anul trecut i-a fost arondată o grădiniță aflată în zona Apollo, la o distanță destul de mare de sediul școlii.

Comasarea celor două școli nu este singura schimbare anunţată pentru anul şcolar viitor. Într-o situaţie asemănătoare se află şi Şcoala Gimnazială din Însurăţei şi Şcoala Specială Tichileşti.

La Însurăţei a fost convenit că cea mai bună variantă este ca Liceul ”Nicolae Titulescu” să rămână doar cu clasele IX-XII, iar clasele de învățământ primar şi gimnazial să fie mutate la şcoala gimnazială. Şcoala Specială Tichileşti se la lipi la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Brăila.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •