Administratie

Ordinul ANSVSA nu interzice creșterea porcilor în gospodăriile populației

Ordinul ANSVSA nu interzice creșterea porcilor în gospodăriile populației

ANSVSA a emis spre dezbatere publică un proiect de ordin prin care se stabilesc regulile de creștere a suinelor în gospodăriile populației. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a emis un comunicat de presă în care specifică că acest proiect de ordin nu interzice creșterea porcilor în gospodăriile populație.

ANSVSA a pus în dezbatere publică, conform procedurii legale, un proiect de ordin prin care se stabilesc reguli minimale de bună practică în creșterea porcinelor, acestea fiind benefice pentru creșterea suinelor în sistem gospodăresc (nonprofesional), dar și pentru dezvoltarea micilor ferme comerciale și a celor industriale.

Propunerile au rolul de a identifica soluțiile optime care să permită crescătorilor de porci, atât din gospodăria populației (sistemul de creștere nonprofesional), cât și din fermele comerciale să continue creșterea suinelor și să diminueze la minimum pagubele economice cauzate de răspândirea virusului pestei porcine africane pe teritoriul României. Până în acest moment, despăgubirile plătite proprietarilor de animale afectate din România se ridică la peste 100 de milioane de euro. Numai în județul Brăila, în urma Pestei porcine Africane s-au acordat despăgubiri în în valoare de 204.858.160 lei.

”În urma consultărilor cu crescătorii,  asociațiile de fermieri și asociațiile procesatorilor de carne a rezultat un proiect de ordin comun (ANSVSA și MADR) în care se stabilesc anumite reguli generale de biosecuritate.

Găsirea unor soluții optime pentru propietarii de porci este o prioritate a conducerii ANSVSA, iar creșterea suinelor în gospodăria țărănească (gospodăria populației) nu va fi interzisă, iar oamenii vor avea în continuare posibilitatea de a desfășura aceasta activitate tradițională.

Asigurăm toți cetățenii crescători de porci – gospodăria populației, fermă de tip A, fermă comercială – că vor putea crește porci în România, cu respectarea măsurilor de biosecuritate specifice formei de organizare” se arată în comunicatul ANSVSA.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •