Politica

Orban o somează pe Dăncilă să nu modifice prin OUG legislația electorală

Orban o somează pe Dăncilă să nu modifice prin OUG legislația electorală

Primul subiect abordat de președintele PNL Ludovic Orban în cadrul unei conferințe de presă organizate astăzi la Brăila a fost legat de proiectul de Ordonanţă pregătit de PSD, care are ca obiectiv modificarea legislaţiei electorale, în special în ceea ce priveşte referendumul.

”O somez public pe Viorica Vasilica Dăncilă să nu accepte proiectul de Ordonanţă în forma în care este înaintat spre Guvern, să modifice câteva prevederi, care sunt extrem de grave, care încalcă prevederile constituţionale, încalcă principiile democraţiei şi calcă în picioare drepturile fundamentale ale românilor. Prima solicitare este de a elimina articolul care interzice autorităţilor publice, repet autorităţilor publice să se implice în campania pentru referendum.” a declarat Ludovic Orban.

Orban a precizat că această prevedere este introdusă în mod deliberat pentru a nu permite Preşedintelui României să se implice în campanie la referendum, iar motivarea furnizată de iniţiatori în cuprinsul expunerii de motive este legată de un punct de vedere al Comisiei de la Veneţia, care într-adevăr face o referire la interdicţie, dar foloseşte sintagma Autorităţilor Administraţiei Publice, care sunt implicate în organizarea referendumului, adică referirea Comisiei de la Veneţia este legată strict de Guvern, iar sintagma Autorităţile Publice se referă la toate autorităţile publice din România, inclusiv la Preşedinte.

Președintele PNL a spus că PSD încearcă să-l cenzureze pe Preşedintele României.

”Vă daţi seama dacă ei au în cap o asemenea prostie, să-şi imagineze că pot să cenzureze Preşedintele României, care este iniţiatorul acestui referendum şi care are dreptul constituţional de a fii implicat în acest referendum pe care l-a iniţiat, cam cum gândesc aceşti indivizi despre libertatea de exprimare a fiecărui cetăţean român, a fiecărui jurnalist din România. PSD nu dă nici două cepe degerate pe acest drept fundamental, pe libertatea de exprimare şi arată că dacă încearcă să îl cenzureze pe Preşedintele României pe perioada campaniei pentru referendum, sunt gata şi sunt în stare să cenzureze pe orice cetăţean român privitor la orice fel de problemă din societatea românească.” a spus Orban.

A doua prevedere este modificarea cvorumului la referendum prin introducerea acestui cvorum a cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate.

Aici, vă spun clar, că această prevedere neconstituţională pentru că există decizie la CCR din 2013, care spune foarte clar că este neconstituţională. Orice modificare, care se adoptă cu mai puţin de un an înainte de un referendum. Este o decizie a CCR dată în 2013. Înţelegem care este de fapt miza pentru că PSD este disperat să împiedice cu orice preţ exprimarea cetăţenilor la referendumul convocat de Preşedinte. Întrebările puse de Preşedinte fiind întrebări la care, cel puţin în toate studiile noastre, susţinerea pentru referendumul iniţiat de Preşedinte este de peste 90% din populaţia României, adică 93% din populaţia României susţine interzicerea amnistierii şi graţierii a faptelor de corupţie şi 92% susţine interzicerea de a reglementa prin OUG în domeniul justiţiei. Într-un fel este normal pentru că de când au venit la putere, în orice Şedinţă de Guvern există riscul să se mai emită o OUG, care să calce în picioare independenţa justiţiei, să nu pună în conflict cu Uniunea Europeană, să calce în picioare principiile şi valorile care stau la baza statului de drept, prevăzute în articolul 2 din Tratatul Uniunii Europene şi de asemenea, să încalce liberul acces al cetăţeanului şi să încerce să politizeze, practic, toate structurile justiţiei” a declarat liderul liberalilor.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •