Actualitate Social

O noua zi libera pentru parinti

O noua zi libera pentru parinti
Este oficial: O noua zi libera pentru parinti!
Este oficial: O noua zi libera pentru parinti!

 

Legea nr. 91/2014 a intrat în vigoare, iar prevederile ei se aplică din data de 6 iulie 2014. Conform legii, părinții sau reprezentanții legali ai copiilor vor beneficia de o zi lucrătoare liberă pentru îngrijirea sănătății copiilor.

Iată că, prin noua lege care a intrat în vigoare, având aplicabilitate din data de 6 iulie 2014, vi se oferă dreptul de a beneficia de o zi liberă pentru a avea grijă de copil, în cazul în care are probleme de sănătate. Mai jos vă oferim toate informațiile de care aveți nevoie, cu toți pașii ce trebuie urmați în cazul în care sunteți salariat și doriți să beneficiate de o zi liberă pentru a vă îngriji de sănătatea copilului.

Cu 15 zile lucrătoare înainte de vizita la medic, unul dintre părinții copilului va depune o cerere prin care solicită ziua liberă în vederea îngrijirii sănătății copilului. Alături de cerere se depune și o declarație pe proprie răspundere, care să ateste că celălalt părinte nu a cerut și nici nu va cere o astfel de zi liberă în același an. Dacă ambii părinți solicită zi liberă în același an, li se va interzice dreptul de a mai beneficia de prevederile acestei legi.

În cazul familiilor care au doi copii se impun aceleași reguli, cu mențiunea că se va acorda tot o zi liberă, ca în cazul familiilor cu un singur copil. Pentru familiile cu 3 sau mai mulți copii, se vor acorda două zile libere pe an, consecutive sau separate, la decizia angajatorului.

Legea nr. 91/2014 are efecte asupra angajatorilor privați și asupra celor publici, cu mențiunea că amenzile instituite de inspectorii de la Inspecția Muncii fiind foarte mari, între 500 și 1.500 de lei.

* Orice angajat beneficiază de zile libere *

 

Ceea ce nu trebuie uitat este faptul că în Codul Muncii este prevăzut în mod expres care sunt zilele libere de care beneficiază un angajat din România, conform legislației în vigoare. Astfel, zilele libere sunt: zile libere care se acordă automat; zile libere acordate la cerere; zilele libere acordate în avans. Deși reglementarea juridică diferă în cazul celor 3 categorii de zile libere, tratamentul fiscal este același. Toate aceste zile libere sunt zile libere plătite.

Zilele libere care se acordă automat sunt: sărbătorile legale; zilele libere negociate în contractele colective de muncă; zilele libere profesionale. Potrivit dispozițiilor Codului Muncii (art. 139), zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt: 1 și 2 ianuarie; prima și a doua zi de Paști; 1 mai; prima și a doua zi de Rusalii; Adormirea Maicii Domnului; 30 noiembrie, Sfântul Apostol Andrei cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României; 1 decembrie; prima și a doua zi de Crăciun, 25 și 26 decembrie. Se pot acorda, două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora. Neacordarea sărbătorilor legale prevăzute de Codul Muncii se pedepsește cu amendă contravențională de la 5.000 la 10.000 lei (n.r. – potrivit art. 260 alin. (1) lit. g) din Codul Muncii republicat).
Referitor la zilele libere negociate în contractele colective de muncă, potrivit art. 143 din Codul Muncii, prin contractul colectiv de muncă aplicabil se pot stabili și alte zile libere. De exemplu, până la 1 ianuarie 2011, prin contractul colectiv de muncă unic la nivel național aplicabil tuturor societăților comerciale, salariații aveau dreptul la zile libere plătite pentru evenimente deosebite în familie sau pentru alte situații, astfel: la căsătoria salariatului – 5 zile; la căsătoria unui copil – 2 zile; la nașterea unui copil – 5 zile + 10 zile dacă tatăl copilului a urmat un curs de puericultură; la decesul soțului, copilului, părinților, socrilor – 3 zile; la decesul bunicilor, fraților, surorilor – 1 zi; donatorii de sânge – conform legii; la schimbarea locului de muncă în cadrul aceleiași unitati, cu mutarea domiciliului în altă localitate – 5 zile; 30 de zile concediu fără plată pentru pregătirea și susținerea lucrării de diplomă în învățământul superior. În unele unități se acorda zi liberă tuturor femeilor în ziua de 8 martie sau se acorda zi liberă plătită pentru ziua de naștere. Aceste zile libere reglementate prin contractul colectiv de muncă aplicabil sunt zile libere plătite pentru care nu se suspendă Contractul Individual de Muncă și nu afectează depturile salariale. Prin urmare, pentru acordarea altor zile libere cu excepția celor reglementate de Codul Muncii, acestea se negociază prin contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil.

Prin contractul colectiv de muncă la nivel de sector de activitate pot fi stabilite și alte zile libere cu aplicabilitate generală: ziua comerciantului – 15 mai; ziua electrotehnistului, electricianului, profesiei mecanică fină, utilaje și apărare – 9 august; ziua constructorului de mașini, ziua navalistului (art. 33 din Contractul colectiv de muncă nr. 59493 din 20 decembrie 2012 la nivelul grupului de unități din sectorul de activitate construcții de masini pentru anii 2013 – 2014, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 4 cc din 24 ianuarie 2013).

În cazul zilelor libere acordate la cerere, chiar dacă nu sunt expres reglementate ca zile libere, anumite situații constituie motivări ale absențelor la locul de muncă, cu consecința că nu se va aplica o sancțiune discplinară în cazul în care salariatul absentează pentru unul dintre aceste motive. Tratamentul fiscal al zilelor libere acordate la cerere este diferit.

Se pot acorda și zile libere în avans, în sensul că, potrivit art. 122 alin. (3) din Codul Muncii, în perioadele de reducere a activității, angajatorul are posibilitatea acordării de zile libere plătite din care pot fi compensate orele suplimentare care vor fi prestate în următoarele 12 luni.

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •