Am putea spune doar atât: sâmbătă, 30 iulie 2022, am asistat la cel mai important eveniment cultural care a avut loc la Brăila în ultimii trei ani. E vorba de concertul extraordinar de pe esplanada Dunării din cadrul evenimentelor Darcleé, manifestări care au loc începând cu anul 1995. Și discuția s-ar încheia.
Să vedem, totuși, ce anume a făcut ca un astfel de concert să atingă o valoare artistică atât de înaltă. Și de ce am văzut oameni rămași muți de admirație la finalul concertului.
Să începem, ca la marile concerte, cu soliștii. E vorba de cei 6 soliști vocali care au interpretat arii din opere sau operete celebre: Silviu Mihăilă, Florentina Soare, Iustinian Zetea, Silvia Micu, Oana Andra și Adrian Dumitru. Artiști unul și unul, ei au fost laureați, de-a lungul vremii, ai concursului Darcleé.
Să continuăm cu corul Filarmonicii George Enescu, poate cel mai prestigios ansamblu coral din țară. Având ca dirijor pe Iosif Ion Pruner, corul a făcut o adevărată demonstrație de calitate în interpretarea unor coruri renumite din opere.
Ajungem la orchestra festivalului Darcleé, condusă de dirijorul Marco Balderi din Italia. O orchestră formată din 60-70 de instrumentiști de calibru. Preferații mei: vioara întâi în Hora staccato de Grigoraș Dinicu și trompeta în marșul triumfal din opera Aida de Verdi.
Continuăm cu echipa de sonorizare a manifestării, care a avut o misiune imposibilă. Să asigure calitatea sunetului în aer liber pentru spectatorii prezenți, dar și sub formă de înregistrare pentru televiziune, a întregii structuri muzicale formată din soliști, cor și orchestră!
Vom aminti și calitatea transmisiei video pe toată durata concertului pe cele două panouri așezate de o parte și de alta a scenei. Nu trebuie să ratați difuzarea la televiziune a concertului, pentru că veți descoperi acolo o altă, minunată perspectivă asupra acestuia.
Nimic din toate acestea nu ar fi fost posibile fără cea care a coordonat și prezentat întreaga desfășurare de forțe artistice de pe esplanada Dunării: Mariana Nicolesco. Adicăomulcare a gândit, creat și duce mai departe cu mare entuziasm și înalt profesionalism, de peste 25 de ani, manifestările Darcleé.
Și un ultim cuvânt despre Hariclea Darcleé. A fostuna din cele mai mari soprane ale lumii. A trăit între 1860-1939. A cântat pe scenele de operă de la Paris, Berlin, Florența, Milano, Roma, Buenos Aires, Lisabona, Barcelona, Madrid, Monte Carlo, Moscova și Sankt Petersburg. A murit la București într-un trist anonimat.
Am văzut în manifestarea artistică de sâmbătă seara o reparație morală și un omagiu adevărat adus celei care a fost supranumită Privighetoarea Carpaților, Hariclea Darcleé. O frumusețe de concert în amintirea Ei…
Dan Rotaru