Social

Numarul focarelor de pesta porcina africana in judetul Braila a ajuns la 13

Numarul focarelor de pesta porcina africana in judetul Braila a ajuns la 13

Numărul focarelor de pestă porcină africană din judeţul Brăila a ajuns la 13, după ce virusul a mai fost confirmat în trei localităţi din Insula Mare a Brăilei, potrivit informaţiilor furnizate de Direcţia Sanitar Veterinară Brăila.

Cele trei noi focare au fost confirmate în localităţile Măraşu, Băndoiu şi Măgura din Insula Mare a Brăilei, iar porcii, în număr de aproximativ 200 de exemplare, urmează să fie eutanasiaţi de autorităţile sanitar-veterinare.

Reamintim că la sfârşitul săptămânii trecute, într-o conferință de presă organizată la Prefectura Brăila, directorul DSV a spus că în judeţul Brăila au fost eutanasiaţi şi îngropaţi 3.014 porci, din zece focare aflate pe raza comunelor Frecăţei, Berteştii de Jos şi Stăncuţa, iar alte 145 de exemplare au murit înainte ca autorităţile veterinare să fie anunţate.

Potrivit directorului Direcţiei Sanitar Veterinare Brăila, Gicu Drăgan, judeţul Brăila este al doilea pe ţară, după Timişoara, ca număr de porci aflaţi în crescătorii, cu peste 200.000 de exemplare, din care 140.000 se află în fermele situate în zona Tichileşti – Tufeşti.

În acţiunile de combatere a pestei au fost angrenate Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Poliţia, Jandarmeria, Poliţia de Frontieră, Armata şi au fost instituite filtre pentru dezinfectarea roţilor maşinilor la trecerile bac de la Gropeni şi de la Stânca, dar şi la marginea localităţilor Spiru Haret şi Berteştii de Jos.

De asemenea, pentru ca virusul să nu se răspândească pe cale rutieră, s-a luat măsura restricţionării traficului greu pentru maşini cu masa mai mare de 7,5 tone pe DJ 211A, tronsonul Viziru – Cuza Vodă, şi pe DJ 212, tronsonul Cuza Vodă – Mihai Bravu.

Şeful ANSVSA a informat astăzi că în acest an, au fost omorâți un număr de 49.816 porci la nivelul întregii ţări, find afectate până în acest moment 94 de localităţi, 14 localităţi în nord-vestul României, situate în judeţele Satu Mare şi Bihor. Avem afectat judeţul Sălaj în care avem în evoluţie două cazuri la mistreţi. În partea de sud-est avem afectate judeţele Tulcea, Constanţa, Galaţi, Brăila şi Ialomiţa cu 80 de localităţi afectate şi cu o dinamică total nespecifică de evoluţie epidemiologică

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •