educatie

Noi programe scolare pentru invatamantul primar

Noi programe scolare pentru invatamantul primar
Noi programe scolare pentru invatamantul primar
Clasa pregatitoare Scoala M. Kogalniceanu

Ministerul Educatiei a publicat ordinul de ministru care aproba planurile cadru pentru invatamantul primar, care a fost publicat si in Monitorul Oficial pe 5 aprilie. Aceste planuri cadru se aplica incepand din anul scolar 2013-2014 pentru clasa pregatitoare si clasa I, pentru clasa a II-a incepand cu anul scolar 2014-2015 si din anul scolar 2015-2016 pentru clasele a III-a si a IV-a. Totodata, pe site-ul edu.ro, au fost publicate si noile programe scolare pentru clasa pregatitoare, clasa I si clasa a II-a.

Din anul scolar 2013-2014, se introduce disciplina Limba moderna de la Clasa Pregatitoare, cu cate o ora pe saptamana, iar in clasele a III-a si a IV-a elevii vor face doua ore pe saptamana. In clasa I vor fi 7 ore pe saptamana de Comunicare in limba romana, urmand ca in clasa a IV-a elevii sa ajunga la 5 ore pe saptamana la aceasta disciplina. In clasa a II-a elevii vor face 4 ore de Matematica si explorarea mediului. In schimb, fata de proiectul propus in februarie va dispare disciplina Educatie pentru societate, prevazuta anterior cu cate o ora pe saptamana de la clasa pregatitoare si pana la clasa a IV-a, dar apare Educatia civica, disciplina care incepe sa fie predata in clasa a III-a si este prevazuta cu o ora pe saptamana. Religia ramane cu cate o ora pe saptamana de la clasa pregatitoare si pana la clasa a IV-a. Educatia fizica isi pastreaza doua ore pe saptamana, pe parcursul intregului invatamant primar, la care se adauga in clasele a III-a si a IV-a disciplina Joc si miscare, cu cate o ora pe saptamana. Disciplina Muzica si miscare va avea rezervate cate doua ore pe saptamana de la clasele pregatitoare pana la clasa a II-a, urmand ca in clasele a III-a si a IV-a elevii sa faca o ora pe saptamana.
La disciplina Arte vizuale si abilitati practice elevii vor face doua ore pe saptamana pana in clasa a IV-a, cand vor avea o ora pe saptamana la aceasta materie, iar disciplina Dezvoltare personala ajunge la doua ore pe saptamana in clasa pregatitoare.
In final, elevii de clasa pregatitoare vor avea 19 ore pe saptamana, elevii de clasa I, a II-a si a III-a vor avea 20 de ore obligatorii, iar clasa a IV-a va avea 21 de ore in trunchiul comun. La acestea se pot adauga optionale de maxim o ora pe saptamana.

Ordinul de ministru prevede ca la fiecare disciplina, in clasa pregatitoare si clasa I, activitatile de predare – invatare – evaluare acopera 30-35 de minute din ora de curs, „restul de timp fiind destinat unor activitati liber-alese, recreative”. La clasele a II-a, a III-a si a IV-a, pentru activitatile de predare – invatare – evaluare vor fi alocate 45 de minute.

 

 

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.