Actualitate

Nereguli la comercializarea produselor din carne

Nereguli la comercializarea produselor din carne

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a verificat comercializarea produselor din carne la nivelul întregii ţări şi a aplicat amenzi de peste 1,5 milioane de lei. 

În perioada 24.10 – 09.11.2018, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a desfăşurat tematica de control referitoare la modul de respectare a prevederilor legale privind protecţia consumatorilor la comercializarea produselor din carne.

Au fost controlaţi 1.127 operatori economici, dintre care la un număr de 711(63%)au fost constatate deficienţe. A fost verificată o cantitate de 60.172 kg produse din carne, din care cca 8.677 kg, reprezentând 14,4 % nu se încadrau în prevederile legale privind protecţia consumatorilor. De asemenea, inspectorii ANPC au fost prelevate 71 eşantioane de produse din carne şi, urmare a analizelor de laborator, a rezultat că 14 dintre ele, reprezentând 19,72 %, nu se încadrau în prevederile legale, în vigoare.

Structura eşantioanelor prelevate şi a neconformităţilor constatate este următoarea:

* 23 eşantioane de salamuri din care 21,7% erau neconforme (5 eşantioane);
* 10 eşantioane de Salam de Vară din care 10 % erau neconforme (1 eşantion);
* 2 eşantioane de Salam Victoria din care 50% erau neconforme (1 eşantion);
* 9 eşantioane de cârnaţi din care 33 % erau neconforme (3 eşantioane);
* 12 eşantioane din alte sortimente din care 25% erau neconforme (3 eşantioane);
* 6 sortimente de cremwurşti din care 16,66% erau neconforme (1 eşantion);
* 7 eşantioane de parizer din care toate erau conforme;
* 2 eşantioane de cabanos din care toate erau conforme.

Urmare a deficienţelor constatate, comisarii ANPC au dispus următoarele măsuri:

* oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a circa 2.300 kg produse din carne, în valoare de 27.710 lei, produse cu parametrii neconformi şi/sau cu data durabilităţii minimale depăşită;
* oprirea temporară de la comercializare a circa 3.083 kg produse din carne, în valoare de 49.117 lei, până la remedierea neconformităţilor constatate;
* aplicarea de 811 sancţiuni contravenţionale dintre care 432 avertismente şi 379 amenzi contravenţionale în valoare de 1.502.200 lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

În cursul acţiunii de control în județul Brăila s-au constatat o serie de abateri privind aalitatea produselor din carne. Inspectorii de la protecția consumatorului au depistat la comercializare produse din carne ce prezentau data durabilităţii minimale/ data limită de consum depăşită faţă de cea stabilită de producători putând prezenta un posibil pericol pentru consumatori, neevidenţierea prin semne grafice distincte a ingredientelor cu efect alergen sau lipsa traducerii în limba română a elementelor de identificare şi caracterizare. De asemenea au fost depistate nereguli privind nerespectarea condiţiilor de depozitare şi comercializare a produselor și neurmărirea temperaturilor de păstrare – depozitare prescrise de producător prin grafice de temperatură.

Totodată au fost constatate abateri privind afişarea preţurilor, prin neindicarea concomitentă a preţului de vânzare şi/sau a preţului pe unitatea de măsură sau afişarea preţurilor la comercializare cu caractere mici, ilizibile sau în locuri greu accesibile.

La controalele efectuate în județul Brăila au mai fost depistate nereguli privind lipsa documente de provenienţă a mărfii sau mijloace de măsurare neverificate metrologic / cu verificarea metrologică expirată.

 

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •