Administratie Actualitate

Munca cu zilierii devine problematica pentru angajatori

Munca cu zilierii devine problematica pentru angajatori
Munca cu zilierii devine problematica pentru angajatori
Munca cu zilierii devine problematica pentru angajatori

La jumătatea acestei luni vor apărea noi modificări legislative cu privire la activitatea zilierilor. În cadrul Comisie de Dialog Social, Dumitru Văduva, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila, a prezentat o parte din modificările ce urmează a fi aplicate. Pentru început, au fost restrânse domeniile de activitate pentru care pot fi contractaţi zilierii, vârsta minimă, plata minimă pentru munca depusă. Modificări au fost făcute şi pentru a se asigura siguranţa zilierilor la locul de muncă, cât şi drepturile pe care aceştia le deţin.

Modificările ce urmează să fie aplicate în următoarele săptămâni devin favorabile zilierilor şi defavorabile angajatorilor. Dacă până acum, zilier putea fid oar aceea persoană care are peste 16 ani, de acum încolo vârsta minimă de la care poate fi prestată această activitate este de la 15 ani, doar cu acordul părinţilor.
De acum înainte, oricine va contracta zilieri va fi obligat să îi instruiască la locul de muncă, pentru a preveni posibilele accidente şi va obligat să ofere echipament de protecţie. Această măsură a fost luată ca urmare a numărului mare de accidente înregistrate. În eventualitatea producerii unui accident la locul de muncă, angajatorul va fi obligat să suporte cheltuielile de spitalizare iar în caz de deces toate cheltuielile cu înmormântarea.

Dumitru Văduva, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila:

În anii anteriori am avut foarte multe probleme în domeniul securităţii în muncă, în sensul că zilierul era considerat neasigurat în sistemul public de asigurări deşi era expus unor pericole. Acum legea i-a dat mai multe drepturi acestuia, în sensul că trebuie să beneficieze de o instruire adecvată la locul în care va presta activitatea. Au apărut modifcări şi în cazul producerii accidentelor la locul de muncă şi, potrivit noilor reglementări, cei care au contractat astfel de personal vor fi cei care vor plăti şi spitalizarea, chiar şi înmormântarea dacă este cazul.

Noile reglementări vin şi cu sancţiuni mai dure pentru cei care nu respectă legea. Este bine de ştiut cp limita maximă a amenzilor s-a dublat. Sancţiuni usturătoare vor primi şi angajatorii care nu vor fi ţine o evidenţă strict a zilierilor cu care au lucrat.

Există o anexă a legii care stabileşte modalitatile de completare a registrului de evidenţă. Acesta trebuie completat zilnic, zilierul trebuie să semneze seara, la primirea banilor. Registrul trebuie pastrat la locul unde se presteaza activitatea cu zilieri

Distribuie postarea
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •