Prefectura Brăila a anunţat că s-au făcut modificări în procedura de sprijin pentru agricultorii ale căror culturi sunt afectate de seceta severă. Astfel, printr-o actualizare a Ordinului MADR nr 177/2022 pentru completarea Regulamentului privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, au fost prelungite termenele de depunere a înştiinţărilor scrise la unităţile administrativ-teritoriale pe a căror rază se află terenurile agricole afectate. Noile termene stabilite sunt următoarele: până la 1 august 2022 se pot depune înştiinţări scrise la UAT-uri pentru culturile agricole înfiinţate în toamna lui 2021. Termenul iniţial a fost 15 mai. În ceea ce priveşte celelalte tipuri de culturi agricole, înfiinţate în primăvara acestui an, înştiinţările scrise se pot depune până pe 15 noiembrie 2022 (1 septembrie, termenul inițial).
”Am constituit, prin Ordin de Prefect, Comisia de constatare a pagubelor la culturile agricole generate de seceta pedologică. Aceasta va lucra în strânsă legătură cu Direcția pentru Agricultură şi APIA, precum şi cu reprezentanții UAT-urilor, astfel încât să avem o imagine cât mai clară asupra situației din teren. De asemenea, în calitate de preşedinte al CJSU am notificat în scris toate comitetele locale pentru situații de urgență cu privire la modificarea termenelor de depunere a înştiințărilor de către agricultori, în conformitate cu prevederile legale intrate în vigoare de la 1 iulie”, a declarat prefectul județului Brăila, Iulian TIMOFEI.
Înştiinţările scrise depuse de fermieri trebuie să cuprindă datele de identificare ale deţinătorului de teren agricol, suprafaţa totală declarată, suprafaţa calamitată (estimativ pe fiecare dintre culturile calamitate), cu specificarea dacă respectiva suprafaţă se află în zonă irigabilă.