Silviu Mares 14 martie 2014
Metoda Accidentul loveste iar
Metoda Accidentul loveste iar
Metoda Accidentul loveste iar

După o lună de linişte, în care poliţiştii brăileni nu au mai înregistrat plângeri privind înşelăciunea prin metoda accidentul, două brăilence au căzut, în urmă cu câteva zile, pradă infractorilor. Zilele trecute, poliţiştii brăileni au reuşit să depisteze şi să reţină o tânără din municipiul Brăila care a participat, în calitate de complice, la săvârşirea a două infracţiuni de înşelăciune prin telefon, în zilele de 9 şi 10.03.2014. Cele două fapte s-au derulat după scenarii aproape identice, iar prejudiciul total se ridică la suma, deloc neglijabilă, de 40.000 de lei.

Victimele, cu vârste de 53 şi 63 de ani, din municipiu, au fost contactate, pe telefonul fix, de către persoane care s-au recomandat drept rude ale acestora (fiică, respectiv nepot) şi le-au cerut să le ajute financiar, întrucât au fost implicate în accidente rutiere. Afectate emoţional de veştile primite, cele două victime au omis să verifice veridicitatea identităţilor celor doi şi, conform instrucţiunilor primite telefonic, au lăsat în două coşuri de gunoi din Parcul Monument şi Grădina Publică sumele de 22.500, respectiv 17.500 de lei.

Jenel Şogor, purtătorul de cuvânt al IPJ Brăila :

Când adevăratele rude, contactate ulterior, le-au infirmat implicarea în vreun accident, cele două femei şi-au dat seama că au fost înşelate şi au sesizat la Poliţie. Cercetările efectuate de poliţişti au scos la iveală faptul că activităţile infracţionale au fost coordonate de către o persoană aflată în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi, care le-a şi contactat pe cele două victime, iar pentru a le convinge de gravitatea situaţiei a introdus în discuţie şi un aşa-zis avocat.

De ridicarea banilor lăsaţi de către victime în coşurile de gunoi s-a ocupat o tânără de 21 de ani, pe care poliţiştii au reuşit să o identifice şi să o reţină sub acuzaţia de complicitate la înşelăciune.

Datele statistice deţinute la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila relevă faptul că numărul sesizărilor privind fapte de înşelăciune prin telefon, înregistrate de la începutul anului până în prezent, a scăzut la jumătate faţă de perioada similară a anului 2013.

Mai mult, ca urmare a demersurilor susţinute de poliţiştii brăileni, de informare a cetăţenilor cu privire la riscul de victimizare prin astfel de infracţiuni şi de promovare a recomandărilor preventive, în trei din cele şase cazuri înregistrate în cursul acestui an persoanele apelate au dejucat planurile infractorilor.

Comentarii