
Programa de învățământ se schimbă complet în anul școlar 2014 – 2015, iar cei mai afectați de modificările aduse de reprezentanții din Educație sunt elevii din clasele I – IV.
În timp ce cadrele didactice se plâng că cei mici au tot mai mult de învățat de la un an la altul și că abia pot face față materiei stufoase, Ministerul Educației a decis că tabla înmulțirii și fracțiile trebuie învățate încă din clasa a II-a. Așadar, începând cu anul școlar 2014 – 2015, din programa de învățământ a elevilor de clasa a II-a vor face parte fracțiile, tabla înmulțirii, știintele naturii și noțiuni de fizică.
Cornelia Popa Stavri, învățătoare și lider de sindicat la FSLI, afirmă:
Obiectivul principal este calculul efectiv, matematic și formarea plăcerii de a lucra cu numerele. Ori, dacă îl dopez cu atâtea cunoștințe, nu mai are copilul timp de sedimentarea informației, prelucrare, reflecție asupra a ceea ce a învățat. E totul prea galopant. Depășește capacitatea copilului de a asimilia.
Noile manuale școlare, în format print, dar și digital, pentru elevii de clasa I și clasa a II-a, vor fi realizate după noua programă de învățământ, impusă de Ministerul Educației și vor ajunge în toamnă pe băncile elevilor. Elevii de clasa a II-a vor fi așadar cobaii sistemului de învățământ în anul școlar următor. Aceștia vor fi nevoiți să învețe elemente de fizică, precum forța, mișcarea, undele și vibrațiile, magnetismul și circuitul electric, pe care colegii lor mai mari le învățau abia la gimnaziu. Materia a primit însă o denumire nouă – „matematica și științele naturii”.
O altă surpriză pe care oficialii din învățământ o pregătesc pentru elevii de clasa a II-a se referă la introducerea în programa școlară a noțiunilor de geografie, fizică, biologie, nutriție și vor învăța cum să prevină bolile provocate de germeni. Așadar, micuții care se pregătesc să treacă în această toamnă în clasa a II-a, vor deprinde cunoștințe legate de desert, Polul Nord și Polul Sud.
Modificarea programei școlare pentru anul 2014 – 2015 presupune un efort în plus și pentru învățători, care trebuie să urmeze cursuri de specializare, pentru a învăța cum să predea copiilor de clasa a II-a elemente de fizică, matematică și biologie simultan.
Propunerea modificării programei școlare a fost lansată în aprilie 2013, când liderii de sindicat din învățământ au prezentat Ministerului Educației o lista de observații, care nu au fost luate în considerare până în prezent.